Švýcarsko: začátek konce jaderné energetiky

Definitivní odstavení švýcarské jaderné elektrárny Mühleberg, plánované na konec roku 2019, představuje začátek konce jaderné energetiky ve Švýcarsku. Firma BKW před dvěma lety došla k závěru, že se jí již nevyplatí další velké investice do stárnoucího reaktoru. Její rozhodnutí dále potvrdily stále se snižující ceny elektřiny na trhu. A díky včasnému rozhodnutí bude moci firma uplatit náklady na odstavení a likvidaci této jaderné elektrárny.

Ostatní provozovatelé švýcarských jaderných elektráren naopak vězí v pasti: firma Axpo ještě investovala 700 miliónů franků do jaderné elektrárny Beznau, ale jeden ze dvou tamních reaktorů již několik měsíců stojí mimo provoz a zůstává nadále otevřené, kdy bude moci být opět spuštěn. A firma Alpiq chce převést jadernou elektrárnu Gösgen pod záchrannou státní společnost, aby přežila.

I přes tyto nejistoty se dá počítat s tím, že výstup Švýcarska z jádra bude trvat ještě několik desetiletí: V Beznau zůstane minimálně jeden reaktor v provozu ještě deset let, jaderná elektrárna Gösgen se má provozovat patnáct let a jaderná elektrárna v Leibstadtu ještě déle. Po roce 2040 však již nebude žádná z těchto zastaralých jaderných elektráren ve Švýcarsku v provozu. A nové reaktory se v zemi po havárii ve Fukušimě již stavět nebudou.

Celý článek si můžete přečíst na:

http://www.derbund.ch/bern/region/anfang-vom-ende-der-atomenergie/story/30263385

 

*****
(C)  Překlad Gabriela Reitinger, OIŽP / Foto: Wikimedia Commons