Agentura Bloomberg: Projekt jaderné elektrárny Hinkley Point je riskantní pro Velkou Británii i Francii

Ekonomický server Bloomberg.com shrnuje aktuální dynamický vývoj kolem projektu jaderné elektrárny Hinkley Point, nabizíme zkrácený překlad.

Británie usiluje o náhradu svých stárnoucích jaderných reaktorů a uhelných elektráren. Jako jednu  z hlavních cest vidí spolupráci s Francií na výstavbě nejdražší elektrárny v historii – jde o jaderný zdroj se dvěma reaktory EPR v lokalitě Hinkley Point na jihozápadním pobřeží Anglie. Celý projekt ovšem ohrožují technické a ekonomické problémy, které mohou přerůst v nákladný průšvih pro obě strany.

Státem většinově vlastněná francouzská společnost Electricité de France (EDF) má elektrárnu Hinkley Point postavit a ze dvou třetin zafinancovat (pokrytí třetiny investice zajistí zapojení čínského partnera). Celkové náklady na výstavbu navržených reaktorů EPR jsou odhadovány na 18 miliard liber (tj. 26,2 miliard dolarů) bez započítání nákladů na úroky. Odhad částky vychází z předpokladu, že reaktory budou postaveny podle stanoveného časového harmonogramu a beze změn v rozpočtu. Tyto podmínky se ovšem u stávajících projektů EPR ve Francii a Finsku nedaří splnit. V obou případech došlo k několikaletému zpoždění a překročení rozpočtu v řádu miliard eur.

Záměr investovat do projektu Hinkley Point vyvolal spory uvnitř EDF, která rovněž potřebuje v příštích letech investovat 50 miliard eur (56,5 miliard dolarů) do prodlužování životnosti francouzských reaktorů. V březnu rezignoval finanční ředitel EDF, který s rozsáhlou investicí v Británii nesouhlasil. Ratingové agentury varovaly EDF před snížením hodnocení, zaměstnanecké odbory hrozí stávkou. Soukromí investoři, kteří vlastní 15 % EDF, jsou znepokojeni poklesem hodnoty akcií o 50 % za poslední rok. EDF v dubnu zveřejnila plán na prodej akcií v hodnotě 4 miliard eur, což vedlo k dalšimu poklesu jejich ceny.

Problémy s výstavbou reaktorů EPR ve Finsku a ve Francii byly hlavní příčinou miliardových ztrát státní společnosti Areva, která reaktor vyprojektovala a je klíčovým dodavatelem obou projektů. Francouzská vláda loni rozhodla kvůli záchraně Arevy před bakrotem o prodeji její reaktorové divize do rukou ekonomicky silnější EDF. Ovšem i pro EDF je investice do Hinkley Point příliš velkým soustem. Zdroje blízké francouzské vládě uvádějí, že stát zvažuje prodej svých podílů v automobilce Renault či letišť v Lyonu a Nice, aby mohl EDF poskytnout 3 miliardy eur.
Očekávaným klíčovým krokem k výstavbě elektrárny Hinkley Point má být definitivní investiční rozhodnutí za strany EDF. To bylo již několikrát odloženo a podle vyjádření ministra hospodářství Emmanuela Macrona nepadne dřív než v září.

V případě, že EDF elektrárnu postaví a spustí, bude na základě dohody s britskou vládou inkasovat velmi vysokou cenu za vyráběnou elektřinu. Dohodnutých 92,5 libry za megawatthodinu po dobu 35 let znamená trojnásobek ve srovnání se současnou cenou na britském trhu. Zatímco EDF patrně lepší cenu nikde nedostane, britským spotřebitelům hrozí, že budou za elektřinu platit po řadu let jednu z nejvyšších cen na světě.

Podle oficiálního stanoviska britské vlády je výstavba Hinkley Point klíčovým krokem pro naplnění plánu uzavírání uhelných elektráren a starých jaderných reaktorů. Zůstává ovšem otázkou, zda právě reaktor EPR s velmi vysokým výkonem a masivní konstrukcí (při jeho stavbě se spotřebuje dvojnásobné množství betonu než u stávajících typů), je správnou volbou pro Británii i Francii.

Podle profesora Simona Taylora z univerzity v Cambridge, který se specializuje na financování energetických projektů, se právě reaktor EPR velmi obtížně staví. Trend mezi výrobci jaderných zařizení pak podle Taylora směřuje k menším a flexibilnějším modelům. Na menší reaktory vsadily konkurenční společnosti Westinghouse a GE Hitachi, stejně jako dodavatelé z Ruska a Jižní Koreje. Podle Taylora jsou i ve francouzském jaderném průmyslu zastánci alternativního plánu, který by nesázel výhradně na reaktor EPR.

V konečném rozhodování o projektu budou mít ovšem politické argumenty větší sílu než ekonomické či technologické. Francii jde o udržení tisíců dobře placených míst v jaderném průmyslu. Také v případě britského premiéra Davida Camerona je hlavní motivací pro podporu projektu vytvoření pracovních příležitostí v regionu s nadprůměrnou nezaměstnaností. Nezávislý konzultant Mycle Schneider ovšem upozorňuje, že právě politici na obou stranách silně podceňují rizika, která s sebou projekt nese.

Více informací:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-29/hinkley-point-u-k-nuclear-plant-plans-begin-to-look-like-bad-deal

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / foto:  Wikimedia Commons