Podle šéfa „maďarského ČEZu“ se nové reaktory v Paksi nevyplatí

Generální ředitel dominantní maďarské energetické společnosti MVM Péter Csiba uvedl v rozhovoru pro Népszabadság, že neočekává vývoj cen elektřiny, který by zajistil návratnost investice do nových bloků v jaderné elektrárně Paks. Péter Csiba uvedl: „Před několika lety jsme předpokládali, že cena elektřiny se bude pohybovat mezi 90 a 100 eur za megawatthodinu. Cena ovšem klesla ke 30 eurům a nevidíme žádný důvod, proč by měla v budoucnu výrazně růst.“

Společnost MVM jadernou elektrárnu v Paksi provozuje, ale není zapojena do přípravy výstavby nových reaktorů ani do jejich financování. K projektu rozšíření JE Paks založila maďarská vláda státní podnik. Dva nové bloky (každý o výkonu 1200 MW) má podle mezivládní rusko-maďarské smlouvy postavit Rosatom za 12,5 miliard eur, přičemž úvěr 10 miliard eur zajistí ruská strana.

Maďarská vláda vychází ze závěrů studie, kterou si zadala u společnosti Rotschild Group. Podle výsledků budou průměrné náklady na výrobu elektřiny z nových bloků v Paksi na úrovni 50 až 57 eur za megawatthodinu po dobu šedesátileté životnosti. Rotschild Group předpokládá průměrnou tržní cenu elektřiny 65 eur za megawatthodinu po dobu životnosti. Aktuální vývoj ovšem v důsledku rozvoje obnovitelných zdrojů s minimálními provozním náklady celosvětově směřuje k nižším cenám. Népszabadság poznamenává, že potvrdí-li se odhad vedení MVM, tak mnohamiliardový projekt přinese významnou ztrátu, kterou budou muset vyrovnat daňoví poplatníci.

Evropská komise aktuálně provádí šetření projektu nových bloků v JE Paks z pohledu jeho smysluplnosti v tržních podmínkách. V případě, že projekt nebude konkurenceschopný, lze předpokládat negativní stanovisko kvůli neoprávněné státní podpoře.

Více informací:

http://magyarhirlap.hu/cikk/56811/MVM_Chief_Predicts_Lower_Electricity_Prices

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz// foto: Wikimedia Commons