Německo: časový plán pro konečné skladování je podle komise nerealistický

Zpráva německé úložišťové komise je pesimistická: plán na uskladnění jaderného odpadu není podle ní udržitelný a uvedení konečného úložiště do provozu v roce 2050 je velmi nepravděpodobné.

Kam s radioaktivním odpadem? Tato otázka bude podle všeho zaměstnávat odborníky daleko déle, než si mysleli. Podle odhadů německé úložišťové komise není časový plán německé spolkové vlády udržitelný. Vyplývá to z konečné zprávy úložišťové komise k časovému harmonogramu procesu hledání konečného úložiště.

Podle dosavadního časového plánu se měla do roku 2031 vybrat jedna definitivní lokalita. Plán německého ministerstva životního prostředí pak počítal s uvedením konečného úložiště do provozu v roce 2050. Tento plán je však podle německé úložišťové komise nerealistický. To by ale také znamenalo, že větší časová náročnost celého procesu by vedla k dalším problémům.

Dosud se vysoce radioaktivní odpad v Německu skladuje v nadzemních halách vedle aktivních a odstavených jaderných elektráren, ale také v tzv. centrálních meziskladech v Gorlebenu, Aahausu a Lubminu. Konečné úložiště jaderných odpadů by mělo být zbudováno v hloubce několika set metrů pod zemí.

Delší proces hledání úložiště radioaktivních odpadů by znamenalo další miliardové náklady pro daňové poplatníky, protože skladování radioaktivních odpadů v meziskladech by bylo o to dražší. Již několik měsíců jedná německá spolková vláda se čtyřmi elektrárenskými společnostmi: E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall o rozdělení nákladů na likvidaci odstavených jaderných elektráren a skladování vyhořelého jaderného paliva.

Koncem dubna úložišťová komise, pověřená německým ministrem hospodářství Sigmarem Gabrielem, doporučila, aby tyto elektrárenské společnosti zaplatily celkovou částku ve výši 23,3 miliard Euro na uložení jaderných odpadů. Stát by se o vše postaral sám, veškerou zodpovědnost za uložený odpad by také převzal německý stát. Jediné, o co by se firmy musely postaral samy, by bylo odstavení a likvidace jaderných bloků.

Zatím to vypadalo tak, že německá vláda se bude doporučením komise řídit. Nyní však mluvčí německé vlády prohlásil: „Nemůžeme k tomu říci nic bližšího. Čekáme na konečnou zprávu úložišťové komise.“

Originál článku najdete na adrese:
http://www.zeit.de/wirtschaft/2016-06/atommuell-endlager-kommission-zeitbedarf

*****

(C) Gabriela Reitinger, OIŽP //Foto: archiv Calla