Společnost Exelon oznámila předčasné uzavření tří reaktorů

Americká energetická společnost Exelon Corporation zveřejnila na začátku června své rozhodnutí o předčasném uzavření tří reaktorů ve státě Illinois. Reaktor v elektrárně Clinton má být definitivně odstaven 1. června 2017, dva reaktory v elektrárně Quad Cities o rok později. Exelon podmiňoval další provoz reaktorů schválením legislativy, která by garantovala minimální výnosy z jejich provozu, do konce května letošního roku. Požadovaný zákon však nakonec v zákonodárném sboru státu Illinois nebyl předložen. 

Podle vyjádření Exelonu jsou hlavním důvodem pro uzavření reaktorů nízká velkoobchodní cena elektřiny a výsledky aukcí na dodávky. Provoz uvedených jaderných elektráren je dlouhodobě ekonomicky nevýhodný, v minulých sedmi letech vedl ke ztrátě ve výši 800 milionů dolarů.
Obě elektrárny měly prodlouženou licenci jaderného dozoru do roku 2026 (Clinton) a 2032 (Quad Cities). Podobně jako v případě jiné americké jaderné elektrárny Kewaunee uzavřené v roce 2013 se majitelům jejich provoz nevyplatí. 

Více informací:
http://www.energycentral.com/news/en/39195832/Exelon-Announces-Early-Retirement-of-Clinton-and-Quad-Cities-Nuclear-Plants?

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / foto: Wikimedia Commons