Špičkoví manažeři EDF žádají odklad rozhodnutí o jaderné elektrárně Hinkley Point

Špičkoví manažeři společnosti EDF zaslali pod hlavičkou svazu FNCS (Fédération Nationale des Cadres Supérieurs de l’Énergie) předsedovi britského parlamentního výboru pro energetiku a změnu klimatu dopis s návrhem na odklad investičního rozhodnutí o jaderné elektrárně Hinkley Point. Hlavním důvodem je potřeba stabilizace společnosti Areva, která je hlavním dodavatelem reaktorů EPR navržených pro Hinkley Point.

Jako hlavní důvod manažeři uvádějí nejasnou situaci kolem plánovaného převzetí reaktorové divize Arevy společností EDF, která má stavbu v Hinkley Point zajistit a z větší části financovat. EDF totiž souhlasila se svým podílem na záchraně ztrátové Arevy pouze za podmínky, že bude vyřešen spor s finskou společností TVO. S tou se Areva soudí o miliardy eur kvůli ztrátám způsobeným desetiletým skluzem ve výstavbě reaktoru Olkiluoto ve Finsku. Jarní jednání mezi TVO a Arevou nevedla k cíli a EDF nadále odmítá vstoupit do firmy, které hrozí miliardové penále.

Nabídka EDF na převzetí reaktorové divize Arevy vypršela na konci března, od té doby nebyly zveřejněny další informace. Manažeři v dopise připomínají, že Areva se potýká také s dalšími vážnými problémy, především s materiálovými vadami v tlakové nádobě rozestavěného reaktoru ve Flamanville, o nichž jsme informovali v samostatném článku.

Dopis v plném znění je k dispozici na:

http://www.parliament.uk/documents/commons-committees/energy-and-climate-change/Correspondence/correspondence-fncs-chair-edf-hinkly-c-130616.pdf

Další informace:

https://www.theguardian.com/business/2016/jun/17/edf-senior-managers-hinkley-point-postpone-letter-mps-energy-committee

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz