Německo: Jaderný odpad? Ale ne v Bavorsku!

Sotva jiný spolkový stát tolik sázel na využívání jaderné energie jako Bavorsko. Ale zářící odpad tam nikdo nechce. Pomocí finty se snaží Horst Seehofer zamezit skladování jaderného odpadu v Bavorsku. Bavorsko v energetické revoluci vidí „národní úkol společnosti“. Spolková země prý proto raději půjde vlastní energetickou cestou. Nyní chce vláda Horsta Seehofera (CSU) vystoupit i v jaderné energetice z celostátního konsensu.

Spolková země Bavorsko chce, aby byla vyloučena v hledání německého jaderného úložiště, procesu, který byl nově nastartován před třemi lety. Tuto zprávu nyní předala bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharf (CSU) 32 členům německé úložišťové komise Spolkového sněmu.

Již dva roky zpracovává tato odborná nadstranická komise, kritéria pro výběr vhodného místa pro stavbu jaderného úložiště. Práce komise stojí krátce před koncem: již na začátku července chtějí předsedkyně komise Ursula Heinen-Esser (CDU) a předseda Michael Müller (SPD) předložit svou konečnou zprávu německé vládě.

Základem pro práci komise byl zákon o výběru úložiště, který vstoupil v platnost v roce 2013. Německo mělo být považováno za nepopsanou mapu, ve které se podle stanovených kritérií bude hledat nejvhodnější místo pro stavbu budoucího trvalého úložiště jaderných odpadů. Směrodatná přitom budou nově stanovená odborná kritéria. Tento postup podle jaderně kritických stran nabízí nejlepší šanci, jak urovnat dlouholetý společenský konflikt kolem uložení jaderného odpadu.

V komisi dosud panovala shoda ohledně toho, v jaké hornině by se měl nový sklad nacházet: sůl, jíl nebo krystalická hornina - obecně granit. Soli a jílu se obecně připisovala ta výhoda, že se viskózně přetváří a kontejnery s jaderným odpadem budou sloužit jako pevná přirozená bariéra. Naproti tomu má granit (žula) tu nevýhodu, že je má často pukliny, štěrbiny a trhliny, kam by se mohla dostat voda.

Ale jsou i vědecké důvody k tomu, proč by měla tato krystalická hornina nadále zůstat ve hře,“ řekl Michael Sailer, šéf Ekoinstitutu minulý týden před členy komise. Tak například i ve Švédsku a Finsku se nakonec spolehli na žulový masiv, že pevně uzavře zářící částice. Stavba konečných úložišť v žulové hornině tam už dávno začala. Aby se vyrovnaly nedostatky krystalické horniny, budou zde kontejnery vybaveny dodatečnou ochrannou bariérou z bentonitu a mědi.

Je to koncept, který se zdá být spolehlivý i podle pracovní skupiny tři úložišťové komise, vedené Sailerem. Co však dostačuje ve Švédsku nebo Finsku, co dostačuje i pro šéfa Ekoinstitutu, však není dostatečné pro Bavorsko: Spolková země Bavorsko proto ve zprávě úložišťové komise k této kapitole odevzdá zvláštní usnesení. Obava bavorských zemských politiků o bezpečnost budoucího úložiště jaderných odpadů se musí ctít. Podezřelé ale je, že bavorské zvláštní usnesení (votum) pro solné a jílovité prostředí de facto znamená, že konečné úložiště v Bavorsku nemá šanci. Protože kromě malá jílovité oblasti i Neu-Ulmu se v Bavorsku nenachází prakticky nic jiného než žula.
/kráceno/


Originál článku najdete na adrese:
http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article156345567/Atommuell-Endlager-Aber-bitte-nicht-in-Bayern.html

*****

(C) Gabriela Reitinnger, OIŽP //Foto: archiv Calla