EDF těsně schválila investici do projektu Hinkley Point, britská vláda si vzala další čas na rozmyšlenou

Správní rada EDF, která je nejvyšším výkonným orgánem společnosti, schválila 28. července ve večerních hodinách investici do britské elektrárny Hinkley Point. Deset členů rady hlasovalo pro, sedm bylo proti (všech šest zástupců odborů a jeden člen za menšinové akcionáře). Výstavba dvou reaktorů EPR za 18 miliard liber má být historicky nejdražší elektrárnou na světě. Ještě před hlasováním rezignoval na členství v radě jeden ze zástupců francouzské vlády Gerard Magnin, který s projektem nesouhlasil, zejména kvůli jeho finanční rizikům.

Gerard Magnin v rezignačním dopise uvedl, že věřil v historickou transformaci EDF a změně její orientace na obnovitelné zdroje. Vysoce riskantní rozhodnutí o investici do projektu Hinkley Point považuje za jasný signál, že EDF hodlá pokračovat v naplňování strategie, kterou osobně nemůže podpořit.

Oproti očekáváním nepodepíše britská vláda smlouvu s EDF bezprostředně po investičním rozhodnutí společnosti, ale podle ministra energetiky Grega Clarka zváží všechny aspekty a rozhodne začátkem podzimu. Britská média se domnívají, že důvodem odkladu jsou pochybnosti premiérky Theresy May, která dosud jednoznačnou podporu projektu nevyjádřila. Reakci britských médií charakterizuje hlavní stránka The Times s titulkem Chaos over Ł18 bn nuclear plant.

Hlavním rizikovým faktorem projektu zůstává ekonomická situace společnosti Areva, která je dodavatelem reaktorů EPR. EDF totiž souhlasila se svým podílem na záchraně ztrátové Arevy (převzetí reaktorové divize) pouze za podmínky, že bude vyřešen spor s finskou společností TVO. S tou se Areva soudí o miliardy eur kvůli ztrátám způsobeným desetiletým skluzem ve výstavbě reaktoru Olkiluoto ve Finsku. Jarní jednání mezi TVO a Arevou nevedla k cíli a EDF nadále odmítá vstoupit do firmy, které hrozí miliardové penále.

Dalším vážným problémem Arevy jsou materiálové vady v tlakové nádobě rozestavěného reaktoru ve Flamanville, které by mohly vést až k nutnosti její výměny. Projekt Hinkley Point bude v případě souhlasu britské vlády zahájen s hlavním dodavatelem, který čelí vážným existenčním problémům.

Více informací:
Financial Times: EDF board member resigns ahead of Hinkley Point decision
http://www.ft.com/cms/s/0/3209004a-54ca-11e6-befd-2fc0c26b3c60.html#axzz4FmdZzRtx

The Times:  Chaos over Ł18 bn Hinkley nuclear plant
http://www.thetimes.co.uk/edition/news/chaos-over-18bn-nuclear-plant-hssxrl8l2

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // Foto: Wikimedia Commons