Německý mezisklad jaderného odpadu Biblis

Hledání konečného úložiště pro jaderné odpady začíná v Německu opět od začátku. I pro odstavenou německou jadernou elektrárnu Biblis to znamená, že pozůstatky z již vysloužilé techniky zde ještě budou muset zůstat celou věčnost.

Je to neslýchané, co si to expertní komise dovoluje. Zdá se, že dosavadní historie likvidace jaderných odpadů byla chybná. Nyní komise navrhla časový plán pro následující čtyři až pět generací. A prosí obyvatele o strpení: s trvalým uložením prvních Castorů s jaderných odpadem v konečném úložišti se podle komise nedá počítat dříve než v roce 2117, nejpozději pak v roce 2150. To by bylo o 110 let později, než do kdy je povoleno meziskladování v lokalitě Biblis.

Ale co je nějakých sto let ve srovnání s miliónem let - to je totiž doba, kterou trvá, než se radioaktivita v vyhořelých palivových článcích sníží natolik, aby tento odpad mohl opět spatřit světlo světa. Milión let: to je podle dosavadní historie Země třeba deset dob ledových. Ve srovnání s těmito dimenzemi se jeví demontáž a likvidace dvou bývalých jaderných bloků v lokalitě Biblis jako zcela banální projekt. Zástupci provozovatele, společnosti RWE, mluví o likvidaci jaderných bloků i na jiných místech v Německu jako o rutině. V lokalitě Biblis má tato demontáž trvat 15 let.

Pro odstavené jaderné elektrárny by bylo možné i jejich tzv. „bezpečné uzavření“. To znamená, že odstavené elektrárny by se musely odstavit do „klidového módu“, aby byla zajištěna možnost, je někdy zase uvést do provozu. To by se ale německá energetická politika musela obrátit zcela na hlavu. A po havárii v japonské Fukušimě tuto možnost považují i samotní provozovatelé jaderných elektráren za již nepředstavitelný scénář. Firma RWE se proto rozhodla pro okamžitou demontáž a likvidaci svých odstavených jaderných elektráren, příslušnou žádost firma již před čtyřmi lety podala k hessenskému ministerstvu životního prostředí. Všechno totiž jde svou zdlouhavou byrokratickou cestou - z deseti potřebných kroků pro povolení se absolvovalo již devět. Veřejné projednání v Biblisu v listopadu 2014 proběhlo bez emocí a jednací hala nebyla ani zdaleka naplněna: z 1000 občanů, kteří podali své připomínky k demontáži jaderné elektrárny Biblis, se veřejného projednání zúčastnil pouze asi každý desátý. Nyní souhlasí i Evropská komise, ve čtvrtém kvartálu letošního roku se tak dá očekávat rozhodnutí, zní z Wiesbadenu. Lehký odpor se nyní ozývá ze strany ekologické organizace Bund, která chce zažalovat proces EIA - hodnocení vlivů na životní prostředí.

Jedná se o konec techniky, která již od svého dělila republiku na dva tábory: svými zastánci chválena do nebe, odpůrci velmi kritizována. Na tisíce lidí v minulosti protestovalo v Německu proti jaderné energetice, odbojní aktivisté se dokonce pouštěli do potyček s policií. Ale časy se mění a pohled na jadernou energetiku v Německu je nyní takový, že se nevyplatí se nadále držet této technologie. V tomto státu s vysoce rozvinutým průmyslem, který nyní vsadil na obrat k obnovitelným zdrojům energie, je nyní jaderná energetika vnímána pouze jako nepříjemný pozůstatek obrovské chyby.

Firma RWE propočetla demontáž jaderné elektrárny Biblis na 1,5 miliard euro (více než 40 miliard Kč). Ale kdo ví, zda je tento rozpočet udržitelný nebo zda se nepřidají vícenáklady, které celkovou sumu výrazně navýší. Již nyní jsou bezpečnostně-technické náklady na stěhování stavebních sutin obrovské. Z původních 670 zaměstnanců elektrárny zde zbylo 300 pracovníků, kteří se starají o demontáž zařízení a o odvoz kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem do meziskladu, který se nachází v areálu jaderné elektrárny. Skladovací hala je nyní nově chráněna deset metrů vysokou stěnou z železobetonu. Ta má radioaktivní odpad dostatečně ochránit jak před pádem letadla, tak před teroristy.

Do roku 2018 chce mít provozovatel podle harmonogramu zabalený a uskladněný místní radioaktivní odpad. Místa je v meziskladu dost. Dost na to, aby přijal ještě další kontejnery z britského Sellafieldu a francouzského La Hague. Jisté je, že z těchto dvou přepracoven jaderného paliva poputuje zpátky do Německa do konce příštího roku 26 kontejnerů. Hessensko se stejně jako Bádensko-Würtembersko a Šlesvicko - Holštýnsko přihlásilo, že přijme část těchto odpadů ze zahraničí.  I když už se nedá počítat s takovými masovými protesty na trase transportu jaderného odpadu jako v minulosti, budou Castory projíždějící Hessenskem zkouškou dospělosti pro hessenskou černo-žlutou vládní koalici.

Originál článku: http://www.faz.net/aktuell/rhein-main/zwischenlager-biblis-gleich-nebenan-geparkt-14375712.html

*****

(C) Gabriela Reitinnger, OIŽP // IFoto: Wikimedia Commons