New York chrání své jaderné elektrárny před bankrotem

Ačkoli se mají obnovitelné energie v New Yorku v následujících letech masivně rozvíjet, mají zároveň miliardové subvence uměle udržet při životě tamní jaderné elektrárny. Do roku 2030 chce totiž město New York snížit emise CO2 až o 40 %.

Je opravdu kuriózní, co veřejná komise Public Service Commission města New York oznámila v nedávných dnech. V rámci tzv. Clean energy standards se má na jedné straně zdvojnásobit do roku 2030 kapacita místních obnovitelných zdrojů energie. Na druhé straně chce však město pomocí miliardových subvencí zajistit další provoz tamních jaderných elektráren. Pod záštitou guvernéra Andrewa Cuoma se tak bude jednat o jednu z největších záchranných akcí jaderného průmyslu. Kvůli nízkým cenám proudu z plynových elektráren již několik výrobců elektřiny ohlásilo, že musí ukončit provoz svých elektráren.

Město New York se tak rozhodlo, že až do roku 2030 podpoří tři ze čtyř newyorských jaderných elektráren částkou ve výši 500 miliónů dolarů ročně. Informoval o tom deník New York Times. Tyto subvence pro místní jaderné elektrárny budou hrazeny částkou cca. 2 dolary na jednu domácnost měsíčně, kterou bude spotřebitel platit v rámci své platby za dodávku elektřiny. Vedle výroby elektřiny v obnovitelných zdrojích, které mají podle komise do roku 2030 pokrývat 50 % místní spotřeby elektřiny, přispívají i jaderné elektrárny ke snižování emisí CO2. Ve srovnání s úrovní roku 1990 se má objem vypouštěných skleníkových plynů snížit do roku 2030 o 40 % a do roku 2050 pak o celých 80 %.

Snížení emisí CO2 za každou cenu

V únoru tohoto roku byly zjištěny alarmující, vysoké hodnoty radioaktivity v rámci měření spodních vod v blízkosti New Yorku. Jaderná elektrárna Indian Point sice svou výrobou pokrývá 25 % místní spotřeby elektřiny, ale kvůli četných poruchám se často dostává do titulků médií. Tak se například před několika měsíci dostalo při údržbě elektrárny velké množství radioaktivní vody do spodní vody, čímž se zvýšily naměřené hodnoty radioaktivity šestsetpadesátkrát.

Celý článek: http://www.energiezukunft.eu/ueber-den-tellerrand/new-york-bewahrt-seine-atomkraftwerke-vor-der-pleite-gn104237/

*****

(c) Gabriela Reitinger, OIŽP // Foto: Wikimedia Commons