Dokončení jaderné elektrárny Mochovce se opět odkládá

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga potvrdil prodražení dostavby 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce o půl miliardy eur na celkovou částku 5,1 miliardy eur. Informaci přinesly už na jaře Hospodárske noviny s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Slovenský jaderný dozor zároveň oznámil, že dokončení obou bloků se opět odkládá, tentokrát na listopad 2017 u třetího a listopad 2018 u čtvrtého bloku.

Historie nárůstu ceny dostavby Mochovců začíná v době privatizace většinového podílu ve Slovenských elektrárnách, kdy vítězný Enel odhadoval cenu dostavby na 1,8 miliardy eur (dokončení elektrárny bylo podmínkou privatizačního tendru). V roce 2008 při zahájení dostavby byl rozpočet navýšen na 2,8 miliardy eur. Valná hromada Slovenských elektráren pak schválila v roce 2014 zvýšení rozpočtu na 3,8 miliardy eur, prodloužení doby výstavby pak vedlo k navýšení na 4,6 miliardy eur.

Aktuální navýšení rozpočtu přibližuje cenu Mochovců vztaženou na jeden megawatt výkonu k reaktorům třetí generace stavěným ve Finsku a ve Francii. Reaktory v Mochovcích jsou přitom o generaci starší, nejsou například chráněny betonovou ochrannou obálkou.

Při zahájení prací na dostavbě elektrárny v roce 2008 byl termín dokončení třetího bloku stanoven na rok 2012, čtvrtého na rok 2013. Zpoždění tedy aktuálně dosáhlo pěti let.

Více informací:
http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFP7N18002M

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: archiv Calla