Francie odstavuje pět jaderných reaktorů

Francouzský jaderný dozorný úřad ASN přezkoumává několik jaderných elektráren, jedna z nich je na hranici s Německem.

Francouzský jaderný koncern EdF musí na přechodnou dobu neplánovaně odstavit pět jaderných reaktorů. To je potřeba k tomu, aby regulátor mohl spolehlivě ověřit správnou funkčnost parogenerátorů. Informoval o tom v úterý večer francouzský jaderný dozorný úřad ASN. Ke kontrole dojde v následujících třech měsících.

Týká se to také prvního bloku jaderné elektrárny Fessenheim na francouzsko - německé hranici v Elsasku. Tak budou oba reaktory nejstarší francouzské jaderné elektrárny alespoň na přechodnou dobu odstaveny. Druhý jaderný blok ve Fessenheimu byl totiž odstaven v polovině června - nejprve kvůli kontrole. Později tomuto bloku jaderný dozor odebral certifikát. O konečném odstavení se zde diskutuje již dlouho, aniž by však zatím byl znám konkrétní termín.

Na pozadí této nyní nařízené kontroly jsou nepřesnosti v podkladech koncernu Areva, který dodal pro výše uvedených pět jaderných bloků zmíněné komponenty. Jaderný dozor se totiž obává, že materiál parogenerátorů v těchto jaderných blocích není tak stabilní, jak by měl být. Díly jsou důležité pro chlazení jaderných bloků.

V celé Francii musí být zkontrolováno sedm dalších jaderných bloků. Ty jsou ale již kvůli plánovaným kontrolám mimo provoz.

Více informací:
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/frankreich-legt-akw-fessenheim-voruebergehend-still-14487897.html

*****

(c) Gabriela Reitinger, OIŽP // foto: Wikimedia Commons