Volby v japonské provincii rozhodly. Největší jaderná elektrárna na světě se nebude restartovat

Říjnové regionální volby v japonské provincii Niigata vyhrál nezávislý kandidát Rjuči Jonejama, který ve své kampani jednoznačně odmítal možnost opětovného spuštění tamních jaderných reaktorů. Na území provincie se přitom nachází jaderná elektrárna Kašiwazaki-Kariwa, která má největší instalovaný výkon ze všech světových jaderných zdrojů (8000 MW).

Elektrárna Kašiwazaki-Kariwa byla vážně poškozena silným zemětřesením v roce 2007, kdy došlo i k únikům radiace. Elektrárna měla stejného provozovatele jako Fukušima-Daiiči – společnost TEPCO. Nedostatečné poučení ze zemětřesení v roce 2007 bývá uváděno jako jedna z příčin fukušimské katastrofy.

Opětovné spuštění elektrárny Kašiwazaki-Kariwa bylo klíčovým tématem voleb. Jonejamův konkurent Tamio Mori podporovaný vládní stranou premiéra Abeho restart elektrárny jednoznačně podporoval. Vláda si od něj slibuje zlepšení ekonomické situace společnosti TEPCO, kterou musela po fukušimské havárii převzít, neboť soukromý subjekt nemohl finančně pokrýt likvidaci havarovaných reaktorů a související náklady.

Rjuči Jonejama po zveřejnění výsledků zopakoval: „Dodržím svůj slib. Za současných okolností, kdy nelze zaručit ochranu vašich životů a vašeho způsobu obživy, jednoznačně říkám, že opětovné spuštění elektrárny neschválím."

Aktuálně jsou v Japonsku v provozu pouze dva jaderné reaktory. Před havárií ve Fukušimě jich bylo 42. V důsledku katastrofy byly všechny odstaveny, aby prošly bezpečnostními testy.

Více informací:

http://www.reuters.com/article/us-japan-nuclear-election-idUSKBN12G0HM

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // Foto:  Wikimedia Commons