Reaktor Fort Calhoun v americkém státě Nebraska byl definitivně uzavřen

Po třiačtyřiceti letech provozu byl na konci října definitivně odstaven reaktor Fort Calhoun ve Spojených státech. Reaktor provozovaný společností OPPD (Omaha Public Power District) získal před čtrnácti lety od jaderného dozoru licenci k provozu do roku 2033, OPPD však přistoupila k jeho uzavření z ekonomických důvodů.

Generální ředitel OPPD Tim Burke sdělil správní radě společnosti: „Ekonomická analýza jednoznačně ukazuje, že další provoz jaderné elektrárny Fort Calhoun není finančně udržitelný. Rozhodnutí o jejím uzavření bylo obtížné, ale z pohledu naší odpovědnosti k zákazníkům a vlastníkům nezbytné.“ Výrobní náklady elektrárny dosahovaly 71 dolarů za megawatthodinu přičemž průměrná tržní cena se pohybuje kolem 20 dolarů.

Jaderná elektrárna Fort Calhoun vzbudila pozornost v roce 2011, kdy byl její areál zaplaven při povodni na řece Missouri. Reaktor byl během povodní odstaven kvůli plánované výměně paliva. Kvůli odstraňování následků povodně a prevenci dopadů dalších záplav zůstal reaktor mimo provoz další tři roky. Jaderný dozor v roce 2011 konstatoval, že v případě pětisetleté povodně na Missouri by elektrárna nemohla zaručit splnění základních bezpečnostních požadavků.

Více informací:
http://www.worldnuclearreport.org/Nebraska-Reactor-Fort-Calhoun-Closes-Permanently.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // Foto: Wikimedia Commons