V Japonsku roste odpor proti jaderné energetice

V Japonsku se obyvatelé dohadují kvůli jaderné energii. Vláda subvencuje nepopulární jadernou energii mnoha prostředky. Odmítání jaderné energie ze strany obyvatel je však stále větší. Také katoličtí biskupové v Japonsku vyzývají k ukončení provozu jaderných elektráren.

Návštěva na místě: „Dobrý den, pojďte za mnou,“ mává na nás Joshihira Fukuda a vede nás do svého tábora: šesti vedle sebe postavených stanů, které drží pohromadě bambusové tyče. Před táborem visí transparent, který má odpuzovat zlé duchy s nápisem „Jaderná energie zabíjí lidi“ nebo „Nezanechávejme našim dětem jaderný odpad“.

Na pozadí o 800 metrů dál je vidět jaderná elektrárna Sendai. Velmi často je odtud slyšet hlášení z ampliónů. Pohled na 64-letého bezzubého pána, který zde pobývá, prozrazuje, že se mu nedaří hospodářsky nejlépe. Pracuje dopoledne v pekárně v Satsumasendai, půl hodiny cesty autem.

V určitém ohledu je Fukuda špičkou kopí japonského odporu proti jaderné energii. Již dva roky zde kempuje s dalšími dvěma muži, 800 metrů od jaderné elektrárny Sendai, aby zde společně protestovali proti jaderné energii. Jaderná elektrárna Sendai se svými dvěma reaktory na ostrovu Kjúšú je přitom zvláštním symbolem. V roce 2015 se stala tato elektrárna první jadernou elektrárnou v Japonsku, která byla po havárii ve Fukušimě po několikaleté pauze opět uvedena do provozu.  Nyní jsou v Japonsku ze všech 42 jaderných reaktorů pouze tři připojeny k síti.

Také katolická biskupská konference v Japonsku zveřejnila obsáhlý dokument, který shrnuje technické, etické a teologické důvody pro ukončení výroby elektřiny v jaderných elektrárnách. Dokument s názvem „Útlum jaderné energetiky: Výzva japonské katolické církve“ zpracovala skupina autorů, kterou vedl jezuitský kněze Ičiro Micunobu.

Dokument vychází z prohlášení biskupské konference vydaného v listopadu 2011, které vyzývalo k okamžitému ukončení provozu jaderných reaktorů v reakci na vážnou havárii elektrárny Fukušima Daiiči.

První část knihy shrnuje japonskou jadernou historii. Vedle hodnocení fukušimské katastrofy shrnuje i následky bombardování Hirošimy a Nagasaki nebo vystavení japonských rybářů radioaktivnímu spadu z testů jaderných zbraní na atolu Bikini. Druhá část obsahuje vysvětlení technických problémů spojených s provozem jaderných elektráren. V závěrečné třetí části posuzují autoři problematiku výroby elektřiny v jaderných elektrárnách z pohledu katolické etiky. Dokument bude v příštích týdnech přeložen do angličtiny.

Více informací:

http://www.ucanews.com/news/japanese-bishops-publish-call-to-abolish-nuclear-power-plants/77482
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/widerstand-gegen-atomkraft-in-japan-reportage-vom-gumizaki-strand-14485562.html

*****

(c) Gabriela Reitinger, OIŽP a Karel Polanecký, Temelin.cz // Foto:  Wikimedia Commons