Občanská porota státu Jižní Austrálie odmítá skládku jaderného odpadu

Tlak na vládu Jižní Austrálie, aby zavrhla myšlenku na vybudování úložiště vysoce aktivního odpadu v severní části státu, zesílil poté, co občanská porota složená z 350 obyvatel Jižní Austrálie odmítla návrh podpořit.

Po šestidenním zkoumání problematiky se 70 % poroty rozhodlo nepodpořit návrh za žádných okolností. Premiér Jay Weatherill říká, že jeho kabinet vezme verdikt poroty na vědomí, ale stejně tak zváží názory více než 50 tisíců lidí, kteří vládě dosud poskytli zpětnou vazbu. „Porota řekla ne, ale je zde také 50 stran důvodů, proč to řekla, a těm musíme porozumět,“ řekl Weatherill po obdržení zprávy poroty v říjnu.

To ale znamená, že představa jaderné skládky na doporučení Královské komise pro jaderný palivový cyklus (NFCRC), utrpěla významnou újmu. Organizace na ochranu prostředí spolu s domorodými komunitami již odmítly tuto myšlenku a nyní se zdá, že vláda bude mít problémy přesvědčit i širší veřejnost.

Majoritní zpráva obsahuje námitky k otázkám bezpečnosti, finanční náročnosti a schopnostem vlády dodat, provozovat a řídit zařízení na ukládání jaderného odpadu. Avšak minoritní zpráva vyzvala k provedení dalšího ekonomického modelování před tím, než padne definitivní rozhodnutí. Také vyjádřila obavy z podjatosti poroty a pochybnosti, zda byli odpůrci radioaktivní skládky v přesile. Vláda Jižní Austrálie se zavázala přijmout usnesení do konce roku 2016, ale vždy připouštěla, že aby mohly pokračovat plány na úložiště, bude třeba podpory obou politických stran v parlamentu a svolení široké veřejnosti.

Pokračování v plánech na úložiště by také vyžadovalo změnu politiky Labouristické strany, jak na státní, tak i na federální úrovni. Podle Jima Greena z Friends of the Earth vyslala občanská porota premiérovi Weatherillovi jasné poselství. „Obyvatelé Jižní Austrálie nechtějí mít ze svého státu skládku jaderného odpadu pro celý svět,“ řekl.

Originál článku: Citizens' jury rejects push for South Australian nuclear waste dump, The Guardien, 6. listopadu 2016

*****
(C) Olga Kališová, Temelin // Foto: nuclear-news.net