Japonsko počítá s nárůstem nákladů na likvidaci následků Fukušimy

Náklady spojené s následky jaderné havárie v japonské Fukušimě budou v následujících letech podle japonské vládní prognózy několikanásobně vyšší než se předpokládalo. Zatímco nyní se vydává kolem 700 miliónů euro ročně na likvidaci následků Fukušimy, v následujících letech se mají podle nových prognóz tyto náklady zvýšit až na několik miliard euro ročně. Řekl to v úterý ministr životního prostředí Hirošige Seko.

Čísla Seko připravil pro komisi, která zpracovává finanční plán pro provozovatele havarované jaderné elektrárny Fukušima, firmu Tepco, která je po havárii pod státní kontrolou. V číslech nejsou započítány náklady, které budou spojené s vyproštěním roztavených palivových článků z havarovaných reaktorů. S těmito pracemi chtějí Japonci začít v letech 2018 nebo 2019.

Aby bylo možné tyto náklady v budoucnu pokrýt, zvažuje nyní komise i varianty rozdělení firmy Tepco a její prodej po částech nebo spojení s jinými firmami, provozujícími jaderné elektrárny v Japonsku. Ale je prakticky jisté, že se tyto firmy budou sloučení bránit. Všechny jsou nyní pod tlakem, protože v Japonsku jsou po fukušimské havárii ze všech dříve provozovaných 42 jaderných bloků nyní v provozu pouze dva. Nejdříve země plánovala odejít od využívání jaderné energie zcela, později však své plány upravila.

Firma Tepco s demontáží a likvidací tří havarovaných fukušimských reaktorů ještě vůbec nezačala. Společnost bojuje nadále s problémem vytékání radioaktivní vody z havarované elektrárny do Pacifiku. Demontáž elektrárny bude podle odhadů trvat 40 let. Provozovatel sám řekl, že nemůže uvést údaje o celkových odhadovaných nákladech na likvidaci havarované elektrárny a odstraňování následků jaderné havárie. Tavení jaderného paliva v reaktorech zamořilo vodu, půdu, obydlené oblasti a vzduch. Muselo být evakuováno více než 160.000 obyvatel postiženého regionu.

Více tu: https://kurier.at/chronik/weltchronik/japan-rechnet-mit-kostenexplosion-fuer-fukushima-folgen/227.233.155

*****
(c) Gabriela Reitinger, OIŽP// Foto: TEPCO