Rychlé odstavení nového ruského reaktoru bylo oznámeno s šestidenním zpožděním

Reaktor číslo šest v ruské jaderné elektrárně Novovoroněž byl 10. listopadu neplánovaně odstaven. Jedná se o první reaktor ze série AES-2006, který je aktuálním produktem Rosatomu a řadí se mezi reaktory generace 3+. Podle agentury RIA Novosti byla příčinou rychlého nepředvídaného odstavení porucha generátoru způsobená zkratem. Rosatom o neplánovaném odstavení reaktoru informoval s šestidenním zpožděním, což vedlo k řadě spekulací o rozsahu poruchy.

Podle oficiální verze Rosatomu zveřejněné 16. listopadu byl reaktor odpojen od sítě během testů souvisejících se zkušebním provozem. Všechny bezpečnostní systémy měly zafungovat podle očekávání. Podle ředitele elektrárny Viktora Povarova nejsou selhání určitých součástí během zkušebního provozu ničím výjimečným.

Šestidenní zpoždění při oznámení poruchy vede k pochybnostem o věrohodnosti oficiální verze. Lokální deník Bloknot Voroněž publikoval výpověď anonymního svědka, podle níž mělo dojít k explozi v turbínové hale a následnému požáru elektroinstalace. Podle jiného zdroje byl hluk přičítaný explozi způsoben prudkým otevřením tlakového ventilu na potrubí přivádějícím páru k turbíně.

Blok číslo šest v elektrárně Novovoroněž jako první využívá reaktor s výkonem 1200 MW, do kterého Rosatom vkládá velká očekávání. Reaktor byl uveden do provozu  v srpnu 2016 se čtyřletým zpožděním oproti původnímu plánu. Plného výkonu dosáhl dva týdny před popsanou poruchou. Výstavba stejného typu reaktoru probíhá vedle Ruska také v Bělorusku. V přípravné fázi jsou projekty v Maďarsku, Finsku,Turecku a Bangladéši.

Více informací:
http://bellona.org/news/nuclear-issues/2016-11-scram-at-russias-new-flagship-reactor-goes-unmentioned-for-six-days-stoking-speculation

*****
(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // Foto: Wikimedia Commons