Švýcarská firma Alpiq chce darovat své jaderné elektrárny

Elektrárenský koncern Alpiq chtěl darovat obě jaderné elektrárny Gösgen a Leibstadt ve Švýcarsku do zahraničí. Firma, která většinově vlastní obě zmíněné jaderné elektrárny, se údajně pokoušela obě jaderná zařízení darovat francouzské firmě Electricité de France (EDF). Vyplývá to z důvěrného protokolu energetické komise Národní rady, který má k dispozici Sonnstags Zeitung.

V protokolu je citován prezident správní rady firmy Alpiq Jens Alder, který prohlásil: „Jako první věc jsem nabídl naše jaderné elektrárny firmě EDF jako dárek. Tato má nabídka byla ale odmítnuta.“. Podle protokolu má francouzská firma EDF dost vlastních finančních problémů. Protože ceny elektřiny jsou nižší než výrobní náklady, nevyplatí se podle Aldera firmě jaderné elektrárny provozovat.

I přesto se však firma Alpiq brání své jaderné elektrárny odstavit, protože i po něm jaderná zařízení způsobují svému provozovateli další náklady, aniž by však produkovaly jakýkoli zisk z výroby. Obě jaderné elektrárny zatěžují bilanci firmy Alpiq o to více, že tyto elektrárny byly vyčleněny do vlastních provozovatelských firem, s nimiž firma Alpiq uzavřela smlouvy o odběru elektřiny.

Proto se nyní  firma Alpiq snaží předat obě své jaderné elektrárny státu jako osvobozující úder. Ministru energetiky Alder řekl: „Rádi bychom prodali své jaderné elektrárny státu, klidně dokonce za symbolickou cenu jednoho franku.“.

Více informací:
http://www.aargauerzeitung.ch/wirtschaft/alpiq-will-akw-leibstadt-und-goesgen-verschenken-130697809

*****

(c) Gabriela Reitinger, OIŽP // foto: Wikimedia Commons