Falšování dokumentace ve společnosti Areva se týká i dodávek pro export

Několik desítek let docházelo ve společnosti Areva ke krytí chybných výrobních postupů falšováním dokumentace. Areva je významným dodavatelem součástí pro jaderné elektrárny nejen ve Francii, ale po celém světě. Aktuálně proto zkoumají vliv zfalšovaných dokumentů na jadernou bezpečnost také inspektoři ze Spojených států, Číny a dalších zemí. Zahraniční inspektoři zkoumají také archiv závodu na výrobu rozměrných výkovků Le Creusot, který pro Arevu vyrábí klíčové díly, například tlakové nádoby reaktorů.

Zahraniční inspektoři navazují na práci francouzského jaderného dozoru, který se skandálem zabývá již několik měsíců. Podle jeho zjištění neodpovídá kvalita oceli u klíčových součástí jaderných elektráren po celé Francii technologickým požadavkům. V důsledku zvýšeného obsahu uhlíku má ocel horší mechanické vlastnosti. Zaměstnanci závodu Le Creusot tento problém dlouhodobě zakrývali. Snížená kvalita materiálu se týká stovek součástí. Ve Francii nařídil jaderný dozor kvůli skandálu zkontrolovat šest tisíc výrobních postupů.

Vedoucí delegace amerického jaderného dozoru (Nuclear Regulatory Commission - NRC) pro inspekci v závodě Le Creusot Kerri Kavanagh se vyjádřil, že počet problémů se s postupujícím šetřením zvyšuje. Zároveň NRC uvedl, že zatím není prokázán přímý dopad aféry na jadernou bezpečnost konkrétních zařízení ve Spojených státech. Definitivní stanovisko k problému ovšem NRC zatím nevydal. Podle zjištění NRC byly součásti vyrobené v továrně Le Creusot instalovány minimálně v devíti amerických jaderných elektrárnách. Aspoň v jednom případě šlo o výrobek s falšovanou dokumentací.

Vedení Arevy uvedlo, že od roku 2012, kdy došlo ke změně systému kontroly, již k falšování dokumentace nemůže docházet. Francouzský jaderný dozor toto tvrzení prověřuje. Předběžné vyšetřování případu zahájila rovněž pařížská prokuratura.

Skandál má globální rozměry, neboť Areva je klíčovým podnikem jaderného průmyslu a továrna Le Creusot je jedním z mála závodů na světě, které zvládnou vyrobit rozměrné výkovky pro jaderné elektrárny. Závažné a záměrné porušování předpisů pak narušuje klíčové principy, které mají zajistit prevenci vážné havárie.

Francouzský jaderný dozor označil za nejvážnější ohrožení jaderné bezpečnosti použití vadné oceli při výrobě parogenerátoru pro jadernou elektrárnu Fessenheim. Inspektoři objevili dokument prokazující závadu ve složce, která měla interní označení signalizující, že obsah se nemá dostat do rukou odběratelům ani jadernému dozoru. Provozovatel elektrárny Fessenheim, kterým je společnost EDF, reaktor v létě odstavil. EDF zároveň deklaruje, že provedené testy prokázaly možnost bezpečného provozu i se stávajícím parogenerátorem. Jaderný dozor tvrzení EDF prověřuje, což podle oficiálních zpráv může trvat několik měsíců.

Více informací:
http://www.wsj.com/articles/problems-at-nuclear-components-supplier-spark-global-reviews-1481625005

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: JE Fessenheim, Wikimedia Commons