Platnost průzkumných území pro úložiště skončila

31. prosince 2016 vypršela platnost stanovených průzkumných území pro vyhledávání hlubinného úložiště na sedmi lokalitách a státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) by tak měla ukončit veškeré geologické práce. Sice byla v posledních dnech roku zahájena nová řízení o prodloužení platnosti o dva roky, ale rozhodnuto o nich bude až za několik týdnů, v případě nesouhlasu obcí a spolků spíše měsíců. I povolení, kterým právě skončila platnost, byla vydána v rozporu se zákonem a proto 18 obcí a 6 spolků podalo na toto rozhodnutí ministra životního prostředí Brabce žalobu. Dodnes však nebyla rozhodnuta.

Platforma proti hlubinnému úložišti usiluje, aby zastavení prací bylo delší a mohla tak být prodiskutována a přijata nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady, jasně definována kritéria, podle kterých bude místo pro úložiště vybíráno a také upravena legislativa, zejména přijat zákon posilující práva obcí.  Teprve pokud budou jasná pravidla, která nezmění každý ministr průmyslu, je možné budovat důvěru mezi zodpovědnými státními institucemi a dotčenými samosprávami.

Na podporu svých cílů se členové Platformy rozhodli uspořádat již 3. ročník celostátního Dne proti úložišti a to v sobotu 22. dubna 2017. Opět se tak uskuteční řada veřejných akcí ve všech sedmi lokalitách v ČR.

Petr Klásek, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti řekl: „Z pozice samospráv obcí a jejich občanů nevidíme za řadu roků žádný podstatný posun v problematice úložiště. V druhé polovině roku 2015 jsme se proti povolení průzkumů ohradili k soudu, ale soudní rozhodnutí stále není. A nyní státní instituce chtějí pokračovat opět proti vůli místních lidí.“

Další informace může poskytnout:
Petr Klásek, starosta obce Chanovice a mluvčí platformy proti hlubinnému úložišti,
tel.: 606 745 795, email: obec.chanovice(at)email.cz

*****

(C) Tisková zpráva Platformy proti hlubinnému úložišti, www.platformaprotiulozisti.cz