Portugalsko se obává skladování jaderného odpadu ve Španělsku

Portugalsko se odvolá k Evropské komisi ohledně plánované výstavby skladovacího zařízení pro radioaktivní odpad v areálu jaderné elektrárny Almaraz ve Španělsku, neboť se obává přeshraničních rizik pro životní prostředí, uvedl 12. ledna 2017 portugalský ministr životního prostředí Joao Matos Fernandes.

Matos Fernandes hovořil po jednání s představiteli španělské vlády, která překvapila portugalskou stranu svým rozhodnutím ze dne 29. prosince 2016 vybudovat skladovací zařízení.

„V tomto případě požádá Portugalsko o intervenci Bruselu... Jakmile bude jeho žádost přijata, problém mezi Portugalskem a Španělskem bude muset být vyřešen Evropskou komisí,“ řekl Fernandes ve vysílání portugalské televize po schůzce v Madridu.

Portugalsko nemá žádné jaderné reaktory a veřejnost je obecně proti nim a je také nedůvěřivá k provozu sedmi španělských jaderných elektráren.
Jaderná elektrárna Almaraz na řece Tajo leží pouhých 100 km východně od hranice s Portugalskem. Tagus  protéká do centrálního Portugalska ze Španělska a vlévá se do Atlantického oceánu v blízkosti hlavního města Lisabonu.

Portugalská vláda tvrdí, že projekt na vybudování skladovacího zařízení v těsné blízkosti jaderné elektrárny neposoudil potenciální přeshraniční environmentální rizika, což je v rozporu s pravidly Evropské unie.

„Neříkáme, že bezpodmínečně existuje dopad na Portugalsko, ale případné vlivy musí být řádně prozkoumány, což se nestalo,“ řekl Fernandes.

Španělské Ministerstvo energetiky odmítlo spor komentovat a Ministerstvo životního prostředí rovněž neposkytlo žádný bezprostřední komentář.

Originál článku: Portugal to complain to EU over Spain's planned nuclear dump site, autoři: Andrei Khalip, Jose Elias Rodriguez, Angus MacSwan, 12. ledna 2017

*****
(C) Olga Kališová, Temelin // Foto: Wikimedia Commons