Plány na britskou elektrárnu Moorside váznou, korejská firma Kepco otálí s nákupem projektu

Společnost Toshiba, která usiluje o prodej projektu jaderné elektrárny Moorside ve Velké Británii, oznámila, že předběžně domluvená transakce s korejskou firmou Kepco neproběhla podle plánu. Toshiba prodává britský projekt poté, co utrpěla ztrátu ve výši několika miliard dolarů v důsledku nedokončeného projektu jaderné elektrárny Summer ve Spojených státech. Zatímco před koncem roku 2017 prohlašovaly Toshiba a Kepco, že dohoda o prodeji je prakticky před dokončením, po sedmi měsících zájem zástupců korejské firmy ochladl. Jedním z důvodů může být změna ve vedení firmy Kepco. Toshiba oznámila, že dohoda je stále možná, ale zároveň hledá další potenciální kupce.

Zástupci Toshiby připustili, že zvažují propuštění stovky pracovníků, kteří aktuálně na přípravě projektu pracují. Podle propočtů firmy by už měl tyto odborníky platit nový vlastník. Toshiba deklaruje, že za přípravu projektu již utratila stovky milionů liber a další prostředky do něj nehodlá vkládat. Pohovory s pracovníky mají proběhnout během srpna. Případné propuštění zaměstnanců by znamenalo faktické zmrazení projektu a vyvolává pochybnosti o jeho budoucnosti.

Zástupci firmy Kepco jednali se zástupci britského ministerstva energetiky o podmínkách prodeje elektřiny z elektrárny Moorside, výsledky ovšem nejsou známy. Je patrné, že ministerstvo chce dosáhnout lepších podmínek než v případě jaderné elektrárny Hinkley Point, kterou staví francouzská společnost EDF.

Více informací:
https://www.theguardian.com/business/2018/jul/29/fate-of-new-moorside-nuclear-power-station-in-cumbria-in-doubt

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: NUKEM