Obce ohrožené úložištěm uspěly: stát musí zastavit geologické průzkumy na sedmi lokalitách

Ministerstvo životního prostředí akceptovalo argumenty dotčených obcí i zapojených spolků a rozhodlo, že žádosti o prodloužení doby platnosti průzkumných území pro geologické práce pro hlubinné úložiště na všech sedmi lokalitách o dva roky jsou bezpředmětné a zastavilo probíhající řízení.

31. prosince 2016 totiž vypršela platnost stanovených průzkumných území a není tedy, co prodlužovat. Státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) tak již od 1. ledna 2017 nesmí v lokalitách provádět žádné dříve povolené geologické práce.  Avšak i povolení, kterým s koncem roku 2016 skončila platnost, byla vydána v rozporu se zákonem a proto 18 obcí a 6 spolků podalo na toto rozhodnutí ministra životního prostředí Brabce žalobu. Dodnes však nebyla rozhodnuta.

Cílem prací, které by nyní byly v rozporu se zákonem, byl „předběžný odhad velikosti homogenních horninových bloků, předběžné prokázání bezpečnosti hypotetického úložiště a jeho technické proveditelnosti“. Bez těchto dat nebude moci Správa úložišť nejpozději v roce 2018, jak plánovala, věrohodně vybrat lokality pro další průzkumy.

Platforma proti hlubinnému úložišti usiluje, aby byly veškeré práce na vyhledávání úložiště na několik let zcela zmraženy. Nejprve musí být prodiskutována a přijata nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady, jasně definována kritéria, podle kterých bude místo pro úložiště vybíráno a také upravena legislativa, zejména přijat zákon posilující práva obcí.  Teprve pokud budou zakotvena jasná pravidla, je možné budovat důvěru mezi zodpovědnými státními institucemi a dotčenými samosprávami.
Na podporu svých cílů se členové Platformy rozhodli uspořádat již 3. ročník celostátního Dne proti úložišti a to v sobotu 22. dubna 2017. Opět se tak uskuteční řada veřejných akcí ve všech sedmi lokalitách v ČR.

Petr Klásek, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti řekl: „Považujeme zastavení řízení, kterými měla být prodloužena platnost průzkumných území, za úspěch naší Platformy. Opět se ukázalo, že argumentace starostů a obyvatel obcí je mnohem fundovanější, než ta ze strany Správy úložišť. Budeme se nyní snažit, aby práce skutečně nepokračovaly a mohli jsme tak s představiteli státu začít jednat o pravidlech pro hledání úložiště.“

Další informace může poskytnout:
Petr Klásek, starosta obce Chanovice a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti,
tel.: 606 745 795, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

*****

(C) Tisková zpráva Platformy proti hlubinnému úložišti