Hitachi prodělává kvůli sázce na obohacování uranu

Nadnárodní koncern Hitachi očekává, že bude muset za rok 2016 vykázat ztrátu ve výši 0,62 miliardy dolarů kvůli neúspěšnému projektu obohacování uranu ve Spojených státech. Na tiskové konferenci o hospodářských výsledcích to oznámil viceprezident společnosti Micujaki Nišijama.

S uvedenou ztrátou společnost Hitachi kalkuluje poté, co konsorcium GE Hitachi Nuclear Energy (společný podnik Hitachi a General Electric) ukončilo projekt závodu na obohacování uranu v americkém státě Severní Karolína. V důsledku tohoto rozhodnutí již nelze očekávat, že dosud investované peníze přinesou v budoucnu zisk. Hitachi a General Electric doplácejí na chybný odhad vývoje poptávky po jaderném palivu. Při plánování investic do obohacování uranu vedení konsorcia předpokládalo významný nárůst tempa výstavby jaderných elektráren, ke kterému ovšem nedošlo.

Hitachi nadále plánuje rozvoj jaderné divize i spolupráce s General Electric. S varným reaktorem ABWR bude nadále usilovat o zakázky na výstavbu reaktorů v Litvě, Polsku  Velké Británii, třebaže ani v jednom případě nejde o projekt, který by mohl být zahájen dohledné době.

Hitachi oznámila ztrátu spojenou s jaderným projektem ve Spojených státech krátce poté, co koncern Toshiba zveřejnil šestimiliardovou ztrátu své dceřiné společnosti Westinghouse, kterou způsobilo prodražení výstavby reaktorů v amerických elektrárnách Vogtle a Summer.

Více informací:
http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201702020042.html

*****
(C) Karel Polanecký, Temelin.cz