Soud zmrazil projekt na ukládání radioaktivního odpadu v Bure

Správní soud zamítl francouzské Národní agentuře pro nakládání s radioaktivními odpady (Andra) převod vlastnického práva k lesu, pod kterým má být pohřben jaderný odpad. Jedná se o vážnou překážku pro stavbu francouzského úložiště Cigeo v departmentu Meuse.

V úterý 28. února 2017 správní soud v Nancy zrušil rozhodnutí samosprávy Mandres-en-Barrois, která dala Andra povolení vlastnit 220 hektarů lesa Lejuc, pod nímž má být v hloubce 500 metrů zbudováno úložiště pro 85 000 m3 vysoce aktivního odpadu z francouzských jaderných elektráren.

O povolení pro Andra rozhodla 2. července 2015 obecní rada v Mandres-en-Barrois (se 127 obyvateli), když v 6 hodin ráno zplnomocnila tajným hlasováním starostu, aby uzavřel s Andra dohodu o výměně lesa Lejuc za jiný. Několik obyvatel města ale napadlo toto rozhodnutí, zejména proto, že v lednu 2013, během místního referenda byla tato výměna lesních pozemků odmítnuta 50 hlasy oproti 35.

Procesní vada řízení

Správní soud rozhodl, že dle zákona o místních a krajských samosprávách je tajné hlasování povoleno „za předpokladu, že jej alespoň jedna třetina zastupitelů požaduje.“ Nicméně to podle soudu obec neprokázala.
Na základě soudního rozhodnutí bylo tedy usnesení obecní rady ze dne 2. července 2015 zrušeno. Samospráva Mandres-en-Barrois má „do čtyř měsíců“ přijmout nové rozhodnutí, kterým schvaluje výměnu lesních pozemků. V opačném případě by bylo nutné „ukončit smlouvu s Andra“. Andra zareagovala, že tajné hlasování „byl způsob, jak zaručit nezávislost volby s vědomím, že oponenti byli přítomni v zasedací místnosti a vytvářeli na obecní radu tlak“. S prohlášením, že „bere na vědomí toto rozhodnutí a vyčkává na další události,“ Andra zdůraznila, že „bez ohledu na výsledek nejde o blokování projektu, natož rozhodnutí o něm.“

Oproti tomu organizace Sortir du nucléaire a několik dalších spolků sdružujících oponenty projektu hlubinného úložiště věří, že „přípravné práce pro projekt Cigéo jsou ohroženy.“ Podle nich „Andra, jejíž vlastnictví [lesa Lejuc] je zpochybňováno, již nemá žádné oprávnění k výkonu prací.“ Organizace CEDRA (Collectif contre l’enfouissement des déchets radioactifs) vidí „další doklad toho, že právní stát je lehkovážně přehlížen společností Andra.“
Už dne 22. února 2017 se veřejná instituce Andra setkala s překážkou u správního soudu v Bar-le-Duc. Když se dožadovala, aby soud uznal protiprávnost obsazení lesa Lejuc odpůrci projektu Cigéo, soud rozhodl přerušit řízení a slyšení bylo odloženo na 5. dubna 2017. Kromě toho Andra podléhá rozhodnutí téhož soudu ze srpna 2016, že provedla „protizákonné“ kácení v lese Lejuc. Na soudní rozhodnutí se stále čeká.

Politická diskuze

Tyto právní problémy se navíc přidávají k výzvám, kterým Andra čelí v terénu. Během násilných střetů s policií a demonstranty 18. února 2017 bylo narušeno oplocení budovy Andra. V tomto velmi napjatém kontextu vyvstávají rizika, že může být narušen harmonogram pro výstavbu úložiště, k němuž má být vydáno povolení do roku 2018, aby mohlo být uvedeno do provozu v roce 2025.

O tématu se v posledních dnech začalo debatovat v politice. Socio-ekologická platforma prezidentských kandidátů Benoît Hamona (Parti socialiste) a Yannick Jadotové (Europe Ecologie-Les Verts) předpovídá „konec projektu hlubinného ukládání v Bure“. V jejich ujednání se dodává, že „budou vypracovány studie alternativ“. Otázkou zůstává, jakých.

Originál článku: Le projet de stockage de déchets radioactifs à Bure gelé par la justice; autor: Pierre Le Hir; Le Monde; 28. února 2017.

*****
(C) Přeložila Olga Kališová, Calla // Foto: en.vmc.camp