Plán jaderné elektrárny Stewart County odložen na neurčito

Nárůst rozpočtu výstavby jaderných elektráren Vogtle a Summer ve Spojených státech vedl kromě bankrotu společnosti Westinghouse také k zastavení dalšího připravovaného projektu. Společnost Georgia Power v březnu oznámila, že nebude pokračovat v přípravě projektu na výstavbu nové jaderné elektrárny Stewart County poblíž města Columbus ve státě Georgia. V Georgii se nachází rovněž rozestavěná jaderná elektrárna Vogtle.

Společnost Georgia Power poslala regulačnímu úřadu dopis, ve kterém oznamuje odložení projektu Stewart County z důvodu nepotřebnosti dalších reaktorů v horizontu příštích několika let. Regulační úřad v létě 2016 umožnil společnosti Georgia Power promítnout do ceny elektřiny 99 milionů dolarů jako potřebné náklady na studii proveditelnosti projektu Stewart County jako součásti integrovaného plánu zajištění zdrojů. Aktuálně dospěla Georgia Power k názoru, že jaderná elektřina z nových reaktorů nebude v době platnosti plánu potřebná.

Vliv na rozhodnutí měla nepochybně i skutečnost, že Georgia Power je dceřinnou společností Southern Company, investora elektrárny rozestavěné elektrárny Vogtle. Financování její dostavby zůstává po bankrotu Westinghouse nejisté. Southern Company bude k dalším riskantním investicím přistupovat opatrně.

Více informací:
http://www.digitaljournal.com/business/georgia-power-suspends-plans-to-build-nuclear-power-plant/article/487369

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz