Bankrot Westinghouse ohrožuje britský projekt jaderné elektrárny Moorside

Březnový bankrot společnosti Westinghouse neohrožuje jen rozestavěné reaktory ve Spojených státech, ale také další projekty v různých fázích přípravy. Projekt výstavby tří reaktorů AP1000 (produkt Westinghouse) v britském Moorside byl plánován konsorciem NuGen, které vedle Toshiby (tedy vlastníka Westinghouse) tvořila společnost Engie (bývalá GdF). Vedení Engie však využilo smluvní možnosti prodat celý svůj podíl Toshibě v případě nedodržení výchozích podmínek. Bankrot Westinghouse výchozí podmínky nepochybně mění.

Toshiba tak aktuálně vlastní celý projekt, ale výstavbu nemůže financovat. Hledání strategického partnera pro projekt Moorside nebude jednoduché. Během uplynulých deseti let vzdaly účast na projektech výstavby nových jaderný elektráren v Británii firmy E.On, RWE, Iberdrola, SSE a Centrica. Iberdrola a SSE se stáhly přímo z projektu Moorside.

Výběr podniků jaderného průmyslu, které by přicházely v úvahu pro strategické partnerství na projektu Moorside, zůstává značně omezený. Nepravděpodobnějším zájemcem by mohla být jihokorejská společnost TEPCO, která ovšem preferuje uplatnění vlastních reaktorů APR1400. Ty ovšem na rozdíl od typu AP1000 dodávaného Westinghousem dosud neprošly schvalováním britského jaderného dozoru. Proces schvalování jihokorejské technologie by projekt Moorside prodloužil o čtyři až pět let.

Více informací:
http://www.no2nuclearpower.org.uk/news/campaign-update/another-month-in-uks-failing-new-nuclear-programme/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: NUKEM