Švýcaři v referendu rozhodli: země nebude stavět nové reaktory

V květnovém referendu hlasovalo 58 procent Švýcarů pro naplnění energetické strategie, která nepočítá s výstavbou nových jaderných reaktorů a předpokládá postupný přechod ke kompletnímu zásobování obnovitelnými zdroji. Podrobnosti přebíráme z článku, který na serveru energytransition.org publikoval Craig Morris.

S konceptem švýcarského odstoupení od jaderné energetiky přišla v roce 2011 křesťansko-demokratická poslankyně Doris Leuthardová v reakci na havárii ve Fukušimě. Po referendu získává plán přesnější obrysy. Nepůjde o rychlé odstavení reaktorů v určených termínech jako v Německu, ale o jejich postupné dožívání.

Energetika Německa a Švýcarska se dost zásadně liší. V roce 2015 se jaderné elektrárny podílely na švýcarské výrobě elektřiny jednou třetinou, sektoru ovšem s 60% dominovaly vodní elektrárny (průtočné i s přehradami). Při započtení dalších obnovitelných zdrojů vyrobilo Švýcarsko 98 % elektřiny v nízkouhlíkových zdrojích, zbytek připadá na plynovou kogeneraci. Uhlí se ve Švýcarsku k výrobě elektřiny nepoužívá.

V loňské roce Švýcaři v referendu zamítli ambicióznější plán na odstavení všech reaktorů do roku 2029 navržený Stranou zelených. Neexistuje tedy přesný plán odstavení reaktorů, budou provozovány, dokud je jaderný dozor shledá dostatečně bezpečnými. V roce 2019 bude pravděpodobně ukončen provoz reaktoru Mühleberg. Reaktor Beznau 1, který je dnes nejstarším oficiálně provozovaným jaderným blokem na světě, v posledních dvou letech elektřinu nevyrábí kvůli opravám vyžádaným bezpečnostními důvody.

Jedním z nástrojů, který má financovat švýcarskou energetickou transformaci je zdvojnásobení ekologické daně z elektřiny, která nově vyjde průměrnou domácost na 40 franků (37 eur) ročně. Kritici švýcarského plánu vedle vyšší ceny poukazují také na riziko dovozů elektřiny z Německa, které by fakticky zvyšovaly poptávku po produkci elektráren na fosilní paliva, neboť elektřina z obnovitelných zdrojů je prioritně spotřebovávána přímo v Německu.

Švýcarský plán bude praxí prověřen v příštích letech. Pro jeho úspěch bude rozhodující, nakolik se podaří rozvíjet sektor větrných elektráren. Dalším významným faktorem bude nastavení mezistátního systému, ve kterém švýcarské vodní elektrárny budou sloužit jako akumulační zdroje pro uložení přebytků elektřiny z německých a italských obnovitelných zdrojů.

Celý článek je k dispozici na:

https://energytransition.org/2017/05/swiss-referendum-adopts-energy-transition-with-nuclear-phaseout/#more-15088

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons