Rosatom získal licenci pro výrobu elektřiny v turecké jaderné elektrárně, která se Turkům prodraží

Turecký úřad pro regulaci energetického trhu vydal licenci pro výrobu elektřiny v jaderné elektrárně Akkuyu, kterou plánuje na jihu země postavit ruská společnost Rosatom. Licence platí na 49 let do roku 2066 a zatím není jasné, jakou část z této doby bude elektrárna v provozu. Rosatom plánuje, že stavební povolení získá v příštích měsících a s výstavbou elektrárny začne během roku 2018. První ze čtyř plánovaných reaktorů má být spuštěn v roce 2023 u příležitosti stého výročí vzniku Turecké republiky.

Rosatom nadále hledá investory, kteří by vstoupili do projektu a odkoupili 49 % akcií. Tím by Rosatom získal investiční prostředky a neztratil kontrolu nad rozhodováním o projektu. Původní plán, podle kterého měl Rosatom výstavbu financovat z vlastních zdrojů počítal s vyššími příjmy Ruska z prodeje ropy. Investiční náklady bez započtení úroků z půjček jsou odhadovány na 22 miliard dolarů, tedy 5,5 miliard na jeden reaktor. V této částce nejsou započítány náklady na související infrastrukturu v regionu ani na úpravu přenosové a distribuční soustavy.

Projekt jaderné elektrárny Akkuyu je prvním případem uplatnění modelu Build-Own-Operate (BOO). Podle původních předpokladů měl Rosatom elektrárnu na vlastní náklady postavit s tím, že by zůstala v jeho vlastnictví a ruská společnost by rovněž odpovídala za její provoz. Turecká strana pak na patnáct let garantuje výkupní cenu pro 70 % produkce prvních dvou bloků a 30 % produkce třetího a čtvrtého bloku na úrovni 123,5 dolarů za megawatthodinu, což odpovídá trojnásobku aktuální ceny elektřiny na tureckém trhu. V případě prodeje podílu nebude výhradním nositelem projektu Rosatom, ale jeho společný podnik s investory, kteří podíl koupí.

Více informací:
https://neutronbytes.com/2017/06/18/turkeys-akkuyu-nuclear-project-to-break-ground-in-early-2018/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: archiv Cally