Proti provozu belgických jaderných reaktorů protestovalo 50 000 lidí

Lidský řetěz o délce 90 kilometrů vytvořili 25. června účastníci protestní akce, jejímž hlavním požadavkem bylo uzavření belgických reaktorů Tihange 2 a Doel 3. V tlakových nádobách těchto reaktorů byly v létě 2012 detekovány stovky trhlinek, ale po dlouhých odstávkách povolil belgický jaderný dozor na konci roku 2015  jejich opětovné spuštění.

Bezprostřední příčinou protestu byla detekce desítek nových trhlinek v tlakové nádobě reaktoru Tihange 2, o níž informovalo ministerstvo vnitra. Belgická vláda ovšem deklarovala, že zjištění nových trhlinek nemá vliv na bezpečnost reaktoru a odmítla předčasné ukončení jeho provozu.

Protestující, kterých se podle organizátorů sešlo kolem padesáti tisíc, propojili lidským řetězem elektrárnu Tihange s belgickým městem Liège, nizozemským Maastrichtem a německým Aachenem. Umístění elektrárny v blízkosti hranice s Německem a Nizozemím vyvolalo v nedávné minulosti řadu kontroverzí, červnové akce se zúčastnili občané všech tří zemí.

Z pohledu všech reaktorů, u kterých je plánováno prodloužení projektované životnosti (včetně českých Dukovan), stojí za připomínku, že u belgických reaktorů byl výskyt trhlinek zjištěn v době, kdy byly v provozu 33, respektive 32 let.

Více informací:
https://www.euractiv.com/section/energy/news/massive-human-chain-protests-ageing-belgian-nuclear-reactors/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // obrázek: stop-tihange.org