Ve Švédsku a v Jižní Koreji byl ukončen provoz jaderných reaktorů

Během předposledního červnového týdne se celosvětový počet provozovaných jaderných bloků snížil o dva (na 407 jednotek). Ve Švédsku byl po více než 45 letech ukončen provoz reaktoru Oskarhamn-1. Jeho definitivní odstavení bylo naplánováno na konec června, ale po automatickém odstavení reaktoru v důsledku provozní poruchy se provozovatel rozhodl ukončit provoz bloku o několik dní dříve.

O odstavení jikokorejského reaktoru Kori-1 po čtyřiceti letech provozu bylo rozhodnuto ještě před nástupem prezidenta Moona, který čtyřicetiletý limit prosadil pro všechny jaderné bloky. Provoz reaktoru čelil v posledních letech stálým protestům veřejnosti, především z blízkého města Busan. Příčinou byla nehoda z února 2012, kdy v elektrárně došlo ke dvanáctiminutovému výpadku v zásobování elektřinou. Provozovatel elektrárny (KHNP, dceřinná společnost firmy KEPCO) nehodu ohlásil se zpožděním několika týdnů, což vedlo k odvolání ředitele. Během voleb v roce 2014 všichni kandidáti v Busanu navrhovali uzavření reaktoru Kori-1. Náklady na likvidaci elektrárny, která má být zahájena v roce 2022 KHNP odhaduje na 559 milionů dolarů.

Prezident Moon Jae-in při přiležitosti ukončení provozu reaktoru Kori-1 zopakoval, že všechny plány na výstavbu nových reaktorů v Jižní Koreji budou zastaveny.

Více informací:
https://www.worldnuclearreport.org/South-Korea-Marks-Nuclear-Policy-Turn-by-Shutting-Down-Oldest-Reactor.html
https://www.worldnuclearreport.org/Sweden-Retires-First-Commercial-Nuclear-Reactor-Oskarshamn-1.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons