Slabiny uchazečů o výstavbu reaktorů v ČR: CGN

Emeritní profesor Stephen Thomas (University of Greenwich, Velká Británie) ve své analýze "Slabiny uchazečů o výstavbu nových reaktorů v ČR" přináší unikátní přehled stavu aktuálně rozestavěných jaderných elektráren po světě se zaměřením na technologie, o kterých se uvažuje pro nový jaderný zdroj v Dukovanech a v Temelíně.  Postupně Vám jednotlivé potenciální dodavatele představíme. Začneme u China General Nuclear (CGN).

 

Historie

Čínský plán expanze jaderné energetiky přišel ve srovnání s Ruskem později. Program masivní výstavby reaktorů byl zveřejněn v roce 2008. V Číně pracují tři dodavatelé jaderných reaktorů: China National Nuclear Corporation (CNNC) se vyvinula ze závodů, v nichž v šedesátých letech probíhal čínský vojenský jaderný program; China General Nuclear (CGN) byla založena v roce 1994 a čerpá ze zkušeností čínských partnerů projektu elektrárny Ta-ja Bay s dovezenými francouzskými reaktory; a State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC), která byla založena v roce 2007 jako čínský partner pro výstavbu reaktorů AP1000 objednaných u společnosti Westinghouse.

Mezi lety 2008 a 2010 byla v Číně zahájena výstavba 25 reaktorů. Čtyři z nich byly dovezené AP1000 a dva rovněž dovezené EPR. Další dva byly tlakovodní reaktory čínské konstrukce s výkonem 650 MW, ale zbývajících 17 bloků využilo starší koncept reaktoru M-310, který byl stavěn v Ta-ja Bay a CGN a CNNC na něj zakoupily licenci (jejich verze nese označení CNP-1000). Po havárii ve Fukušimě došlo ke zpomalení čínského programu, když výstavba rozestavěných bloků byla opožděna oproti harmonogramu. Mezi lety 2011 a 2016 byla zahájena výstavba třinácti reaktorů. Aktuálně nejsou patrné signály obnovení tempa zahajování nových projektů z konce první dekády. Zmíněných třináct reaktorů z posledních let je rozděleno mezi pět technologických typů: tři reaktory CNP-1000, dva AES-91 dovezené z Ruska, čtyři ACPR-1000 dodávané CGN a čtyři Hualong One (dva dodávané CGN a dva CNNC).

CGN a CNNC začaly vyrábět vlastní verze pokročilých reaktorů po roce 2008. Reaktory ACPR-1000 a ACP-1000 vycházejí spíše z konceptu M310 než z EPR. Výstavba čtyř reaktorů ACPR-1000 byla zahájena v Číně, dva bloky ACP-1000 jsou rozestavěny v Pákistánu (Pákistán objednal od CNNC šest reaktorů již v roce 1993, čtyři čínské tlakovodní reaktory o výkonu 300 MW a dva reaktory typu ACP-1000).  V roce 2013 požádala čínská vláda CGN a CNNC, aby sjednotily koncepce pokročilých reaktorů a vyvinuly unifikovanou verzi s názvem Hualong One. V Číně již byla zahájena výstavba čtyř reaktorů s označením Hualong One, ale v roce 2017 je zřejmé, že koncepty se nadále liší, existují dvě verze Hualong One, jedna dodávaná CGN a druhá CNNC. Není jisté, zda se tyto dvě varianty reaktoru podaří unifikovat [Nuclear Intelligence Weekly ‘China: The Impact of Hualong-One Standardization’, 28. dubna 2017, strana 5].

Verze Hualong One dodávaná CGN byla navržena pro projekt rozšíření elektrárny Bradwell ve Velké Británii. Proces získávání certifikátu DAC od britského jaderného dozoru byl zahájen v lednu 2017 a pravděpodobně nebude dokončen dříve než v roce 2022. Reaktor Hualong One tedy nebude v Británii zprovozněn před rokem 2030.

 

Dosavadní zkušenosti

Do června 2017 jsou s výstavbou reaktoru Hualong One minimální zkušenosti. Výstavba verze CNNC byla zahájena před dvěma lety, výstavba verze CGN před rokem a půl.

Dosavadní zkušenosti s výstavbou reaktoru Hualong One

Název bloku

Verze

Zahájení výstavby

Fuqing 5

CNNC

5/15

Fuqing 6

CNNC

12/15

Fangchenggang 3

CGN

12/15

Fangchenggang 4

CGN

12/16

Zdroj: https://www.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=CN (ověřeno 26. dubna 2017)

 

Vládní podpora

Čína disponuje dodavatelským řetězcem, který by dokázal vyrobit významné množství reaktorů pro vývoz. Čínské banky China Development Bank (CDB) a Export & Import Bank of China podporují státní společnosti. CDB navíc nabízí levné půjčky na mezivládní projekty, například na rozvoj jaderných programů v Argentině nebo Alžírsku. CDB poskytla také půjčku společnosti CGN na její podíl v projektu britské jaderné elektrárny Hinkley Point, který má činit 33,5 %. Další čínská banka Industrial and Commercial Bank of China nabídla půjčku ve výši 10 miliard eur na podporu jaderného projektu CGN v Rumunsku. Navzdory možnostem svého dodavatelského řetězce a vládní podpoře ovšem zatím čínské firmy zahraniční zakázku pro reaktor Hualong One nezískaly.

 

Stáhněte si kompletní studii "Slabiny uchazečů o výstavbu nových reaktorů v ČR" v pdf.

*****

(c) Stephen Thomas, Slabiny uchazečů o výstavbu nových reaktorů v ČR, září 2017, přeložil Karel Polanecký //  Foto: Wikimedia Commons