Regulační úřad státu Georgia zpochybňuje dostavbu jaderné elektrárny Vogtle

O pokračování výstavby jaderné elektrárny Vogtle v americkém státě Georgia dosud není rozhodnuto. Vyjádření regulačního úřadu, který dohlíží na energetické společnosti, vyznívá negativně. Podle odpovědných zástupců regulačního úřadu zůstává ve hře varianta, že výstavba bude ukončena podobně jako příbuzný projekt Summer v Jižní Karolíně.

Investoři výstavby jaderné elektrárny Vogtle v americkém státě Georgia se (na rozdíl od investorů projektu Summer) rozhodli pokračovat ve výstavbě elektrárny i po bankrotu společnosti Westinghouse, která byla hlavním dodavatelem technologie. Vyplývá to ze žádosti, kterou na konci srpna předložila firma Georgia Power Výboru pro veřejné služby (Public Service Commission - PSC) státu Georgia. Georgia Power (dceřiná společnost firmy Southern, hlavního investora elektrárny) po PSC, který plní funkci správce trhu, požaduje svolení, aby mohla do cen elektřiny promítnout zvýšené náklady na dostavbu elektrárny Vogtle. Výbor má na rozhodnutí půlroční lhůtu, jeho vydání se očekává v únoru 2018.

Nezávislý regulační úřad se domnívá, že výstavba elektrárny Vogtle by měla být zastavena, třebaže Georgia Power již do projektu investovala více než 4 miliardy dolarů. Podle propočtů úřadu vyjde dokončení elektrárny spotřebitele elektřiny o 1,6 miliardy dolarů dráž než varianty využívající jiné zdroje. Regulační úřad se domnívá, že dosud uváděná cena projektu Vogtle na úrovni 19 miliard dolarů bude překročena o více než miliardu. Spotřebitelé elektřiny by podle regulátora nesli nepřiměřené riziko dalšího zvýšení nákladů.

Více informací:
https://www.postandcourier.com/business/georgia-s-nuclear-project-should-be-canceled-like-south-carolina/article_f8781644-d908-11e7-8116-37b0cbedd646.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // foto: PRNewswire