Jaderná energetika ve světě - shrnutí roku 2017

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2017. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu.

Rok 2017 přinesl ve světě jaderného průmyslu tyto zásadní události: byly spuštěny čtyři nové reaktory (o dvanáct méně oproti předpokladům ze začátku roku), tři bloky byly definitivně odstaveny. Byla zahájena výstavba čtyř nových reaktorů, ve dvou případech byl ukončen projekt rozestavěných reaktorů. V provozu je aktuálně 405 reaktorů, ve výstavbě dalších 52 (o tři méně než před rokem). Zbankrotovala společnost Westinghouse, jeden z nejvýznamnějších dodavatelů jaderných technologií. Druhý důležitý podnik, francouzská AREVA, byl zachráněn díky finanční injekci od francouzské vlády a rozdělen na dvě části.

V letech 2015 a 2016 bylo ve světě spuštěno po deseti nových jaderných reaktorech, v roce 2017 pouze čtyři – tři v Číně a jeden v Pákistánu (postavený čínskou firmou). Vzhledem k plánovanému spuštění šestnácti reaktorů byl rok 2017 chápán jako zajímavá zkouška jaderného průmyslu. Ta nedopadla zrovna dobře, většina bloků se opozdila nebo prodloužila své zpoždění.

Uzavřeny byly tři reaktory – německý Gundremmingen-B jako součást plánovaného výstupu země z jaderné energetiky, dále Jižní Korea a Švédsko uzavřely své nejstarší reaktory Kori-1 and Oskarhamn-1. Navíc bylo rozhodnuto o definitivní likvidaci dvou dlouhodobě odstavených reaktorů v japonské elektrárně Ohi.

V roce 2017 byla zahájena výstavba čtyř nových reaktorů (v roce 2015 šlo o osm projektů, v roce 2016 o tři), po jednom v Číně. Indii, Bangladéši a Jižní Koreji. Na začátku roku 2018 tak bylo rozestavěno 52 reaktorů, o tři méně než před rokem. Za pozornost stojí, že v Číně začala pouze výstavba pilotního projektu rychlého reaktoru. Žádný komerční projekt nového jaderného bloku nebyl v Číně zahájen, což může signalizovat zpomalení čínského trhu, který byl v posledních deseti letech z globálního pohledu dominantní.

V březnu 2017 vyhlásila bankrot společnost Westinghouse, která je historicky nejvýznamnějším dodavatelem jaderných reaktorů na světě. V závěru roku koupila rozhodující balík akcií Westinghouse dceřiná společnost Brookfield Asset Management – kanadského holdingu, který nemá zkušenosti z jaderného sektoru, ale specializuje se na přebírání problémových firem. V červenci 2017 rozhodli vlastníci elektrárny Summer v Jižní Karolíně o ukončení projektu dvou nových reaktorů AP1000 dodávaných společností Westinghouse. Navzdory utraceným devíti miliardám dolarů vyhodnotili rizika spojená s pokračováním projektu jako příliš vysoká. V případě obdobného projektu Vogtle va státě Georgia rozhodli vlastníci i výbor regulující ceny elektřiny o jeho pokračování. Dva reaktory v elektrárně Vogtle tak zůstávají jedinými rozestavěnými ve Spojených státech.

Francouzská vláda poskytla státem vlastněnému jadernému koncernu AREVA finanční výpomoc na úrovni 5,3 miliard dolarů a rozhodla o jeho rozdělení na dvě části. Reaktorovou divizi převzala od konce roku 2017 elektrárenská společnost EDF a přejmenovala ji historickým názvem Framatome. Akcie firmy AREVA byly již v srpnu po ztrátě 90 % své hodnoty z roku 2007 staženy z burzy.  EDF získala v roce 2017 speciální povolení jaderného dozoru k provozu reaktoru EPR ve Flamanville i s tlakovou nádobou reaktoru, u níž byly zjištěny materiálové vady (vysoká koncentrace uhlíku v oceli). Firma tak může výstavbu reaktoru dokončit.

Kompletní článek najdete na stránce: https://www.worldnuclearreport.org/World-Nuclear-Industry-Status-as-of-1-January-2018.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // Graf: www.worldnuclearreport.org