Spuštění reaktorů EPR v Číně bylo opět odloženo

V poslední den roku 2017 zveřejnila čínská společnost CGN další (třetí za poslední dva roky) odklad spuštění reaktorů EPR v elektrárně Tchaj-šan. Podle aktuálního odhadu má být první reaktor spuštěn ve druhé polovině roku 2018 a druhý v roce 2019, což znamená roční zpoždění oproti předchozí zveřejněné verzi. Stále lze předpokládat, že v elektrárně Tchaj-šan bude uveden do provozu celosvětově první reaktor EPR (byť podle posledních zveřejněných odhadů má být do konce roku 2018 spuštěn i reaktor Olkiluoto III ve Finsku).

Společnost CGN zdůvodnila odklad tím, že v případě reaktoru EPR dosud nikde na světě nejsou k dispozici žádné zkušenosti s provozem. Proto firma hodlá provést další ověřovací testy celého zařízení. Oba bloky měly být podle původního plánu spuštěny v roce 2014, ale všechny rozestavěné reaktory EPR čelí několikaletému zpoždění. Ve srovnání s reaktory stejného typu rozestavěnými ve Finsku a ve Francii, mají bloky v elektrárně Tchaj-šan kratší dobu výstavby (projekt byl zahájen o čtyři roky později než v Olkiluotu).

Informace o nákladech na výstavbu jaderné elektrárny Tchaj-šan nejsou z veřejných zdrojů dostupné, nelze tak posoudit, nakolik se odklad promítne do prodražení projektu. Nicméně ratingová agentura Moody‘s odhaduje, že v důsledku opožděného spuštění reaktorů přijde CGN o roční tržbu na úrovni 770 milionů dolarů, se kterou původně počítala. 

Více informací:
http://electricityinfo.org/news/eprs-taishan/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // Foto:  FactWire