Fukušima, tři roky poté...

Od ničivého zemětřesení v Japonsku a následné havárie v jaderné elektrárně Fukušima uplynuly takřka tři roky, svět už dávno žije jinými problémy a některé vlády světa dál sní svůj sen o jaderné energetice coby nejspolehlivějším a nejekologičtějším zdroji elektřiny. Následky fukušimské havárie se ale ukazují jako stále vážnější a jejich konečný rozměr nelze odhadnout.

Lednová porucha oživila spor o elektrárnu Indian Point

V prvním lednovém týdnu došlo v americké jaderné elektrárně Indian Point v blízkosti New Yorku k automatickému odstavení jednoho z reaktorů kvůli poruše ventilu přiváděcího potrubí vody do parogenerátoru. V důsledku byl omezen průtok vody potrubím a došlo k poklesu její hladiny v parogenerátoru. Podle provozovatele, kterým je společnost Entergy, nebyla ohrožena bezpečnost obyvatel ani personálu a výměna poškozené součásti nepotrvá déle než několik dní.

Američtí námořníci zasažení radiací požadují náhradu škody

Celkem 75 námořníků americké letadlové lodi Ronald Reagan, která krátce po tsunami v roce 2011 přivezla pomoc postiženému japonskému obyvatelstvu, požaduje po společnosti Tepco náhradu za újmu na zdraví způsobenou havárií jaderné elektrárny Fukušima Daiiči. Členové posádky totiž po třech letech trpí nemocemi, jejichž příčinou může být vystavení radioaktivnímu záření.

Z fukušimské elektrárny nadále uniká pára

Nad třetím blokem havarované elektrárny Fukušima Daiiči byla ve druhé polovině prosince opět zaznamenána unikající pára. Společnost Tepco, která poškozenou elektrárnu spravuje, stále nemá jistotu, jaká je příčina uvolnění a úniku páry. Ve třetím bloku fukušimské elektrárny došlo 13. března 2011 k explozi vodíku, která zničila jeho budovu a zapříčinila únik radioaktivních látek do ovzduší. Palivo v reaktoru se roztavilo.

Zátěžové testy a prodlužování provozu jaderných elektráren

V srpnu 2013 byla za přispění nevládních organizací střední a východní Evropy vypracována publikace „Stress test & Lifetime extension“.  Je zaměřena na problematiku případného možného prodlužování provozu jaderných elektráren v souvislosti s procedurou tzv. stress testů a z ní vyplývajících požadavků na vyšší standardy jaderné bezpečnosti.

Nekvalitní nádrže ve fukušimské elektrárně stavěli nelegálně najatí dělníci

Dělník Jošihacu Ueči, který v roce 2012 pracoval na výstavbě nádrží pro skladování kontaminované vody ve zničené jaderné elektrárně Fukušima Daiiči, zveřejnil řadu informací, které umožňují pochopit příčiny rozsáhlých úniků z těchto nádrží. Při největším z nich 20. srpna 2013 vyteklo z porouchané nádrže 300 tun vysoce radioaktivní vody, tedy množství, které zhruba odpovídá pětadvacetimetrovému bazénu.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies