V jaderné elektrárně na Tchaj-wanu tři roky unikala radioaktivní voda

Podle zprávy jaderného dozoru ostrova Tchaj-wan docházelo v jaderné elektrárně Šihmen nedaleko města Taipei v posledních třech letech k únikům radioaktivní vody. Voda měla unikat ze dvou bazénů pro skladování vyhořelého paliva.

Bazén vysoce radioaktivní vody se v areálu fukušimské elektrárny vsákl do země

Dlouhodobé problémy s únikem radioaktivní vody využívané k chlazení roztavených reaktorů v jaderné elektrárně Fukušima prozatím vyvrcholily 20. srpna vážnou poruchou jedné ze skladovacích nádrží. V jejím důsledku došlo podle vyjádření provozovatele elektrárny, společnosti Tepco, k úniku 300 tun kontaminované vody, tedy množství, které zhruba odpovídá pětadvacetimetrovém bazénu.

Reklamace chladících čerpadel zpozdí reaktory AP-1000 v Číně

Tři hlavní chladící čerpadla  určená pro americké reaktory AP-1000 v San-menu v provincii Če-ťiang, které v Číně staví společnost Westinghouse, musela být vrácena do Spojených států. Stalo se tak již vloni, ale informace pronikly na veřejnost až nyní. Čínská státní společnost SNPTC, která zastupuje zájmy investora, oznámila, že na dvou z hlavních chladících čerpadel odeslaných výrobci k opravě již byly provedeny požadované úpravy a měla by být převezena lodí zpět do Číny.

Temelín: maximalizace zisku na úkor bezpečnosti

Občanům nejen Jihočeského kraje je v mnoha podobách opakovaně servírována informace: „Temelín je naprosto bezpečný!“. Opravdu je vše tak skvělé, jak se to propaganda snaží podávat? Přestože český Státní úřad pro jadernou bezpečnost má od nestrannosti vůči jadernému průmyslu, na rozdíl od jeho německých nebo francouzských kolegů, poměrně daleko, bylo by dobré podívat se, co na to říká jeho předsedkyně Dana Drábová.  Ta se na konci června na konferenci České nukleární společnosti zamýšlela nad poučením ze zátěžových testů po Fukušimě.

Ve Fukušimě hrozí masivní únik radioaktivní vody do moře

Společnost TEPCO, provozovatel havarované jaderné elektrárny Fukušima Daiiči, informovala 6. srpna veřejnost o hrozbě úniku velkého množství kontaminované podzemní vody do moře. Bariéra vytvořená zpevněním zeminy pomocí vstřikovaných chemikálií se ukazuje jako neúčinná, voda ji přetéká a obtéká. K pokusu o vybudování chemické bariéry přistoupila společnost TEPCO poté, co byla v květnu naměřena vysoká radioaktivita ve vzorcích podzemní vody.

Vědci se shodují - i nízké dávky radiace škodí

I velmi nízké dávky radiace jsou škodlivé pro živé organismy. Těmito slovy lze shrnout poznatky vědců publikované v časopise Biological Reviews, kde byly sumarizovány výsledky analýz 46 recenzovaných studií z posledních čtyřiceti let. Výzkumníci z univerzit South Carolina a Paris-Sud zjistili, že rozdíly v přirozeném radioaktivním pozadí mají malé ale statisticky významné negativní dopady na DNA a několik dalších zdravotních ukazatelů.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies