Černobyl 27 let po havárii a (nejméně) půl století před likvidací

V pátek 26. dubna uplyne 27 let od havárie čtvrtého bloku v černobylské jaderné elektrárně. K likvidaci jejích následků ovšem povede ještě hodně dlouhá cesta. Betonový kryt havarovaného reaktoru nazývaný sarkofág, který byl postaven v měsících následujících po katastrofě, rychle dosluhuje. O hermetickém uzavření reaktoru nemůže být řeč, radiace uniká řadou otvorů. Do děravého sarkofágu zatéká dešťová voda, kterou je třeba odčerpávat a poté ukládat v nádržích.

Únik radioaktivní vody ve Fukušimě pokračuje

Snaha společnosti TEPCO vyčerpat v havarované jaderné elektrárně Fukušima Daiiči radioaktivní vodu z bazénu, u kterého bylo na začátku dubna zjištěno poškození spojené s vytékáním kontaminované vody do půdy, narazila na technické problémy. Přečerpávání do povrchové nádrže muselo být přerušeno poté, co bylo zjištěno, že v důsledku vadného potrubí uniká nezanedbatelné množství zamořené vody do areálu elektrárny.

Bývalý šéf jaderného dozoru USA navrhuje kvůli bezpečnosti odstavit americké reaktory

Gregory Jaczko, který byl ještě před rokem šéfem jaderného dozoru Spojených států (Nuclear Regulatory Commission – NRC), veřejně prohlásil, že reaktory provozované dnes v USA by měly být odstaveny. Podle Jaczkova názoru nemůže jaderný dozor v aktuální situaci zaručit, že nedojde k havárii, která by způsobila rozsáhlé zamoření okolí.

Pád statoru odstavil jadernou elektrárnu v Arkansasu

Tragickou nehodou skončil pokus o výměnu části generátoru v prvním bloku jaderné elektrárny Arkansas poblíž Little Rocku ve Spojených státech. Stator vážící 500 tun se při přepravě jeřábem uvolnil a při svém pádu zranil devět dělníků, z nichž jeden zranění nepřežil. Došlo rovněž k poškození zařízení elektrárny, podle mluvčího provozovatele – společnosti Entergy - ovšem nehrozí únik radiace.

Fukušimská katastrofa po dvou letech – uprchlíky ve vlastní zemi

V nové publikaci nazvané Fukushima Fallout, kterou ke druhému výročí havárie v jaderné elektrárně Fukušima Daiiči vydala organizace Greenpeace, se autoři zaměřují především na sociální dopady katastrofy. V důsledku radioaktivního zamoření úřady nařídily evakuaci 160 000 obyvatel, další desetitisíce opustily své domovy z vlastního rozhodnutí. Fukushima Fallout se zabývá osudy těchto lidí, kteří se dostali do pozice uprchlíků ve vlastní zemi a pokoušejí se začít nový život.

Japonští novináři odhalili skandální postup při dekontaminaci území zamořeného fukušimskou havárií

Tým novinářů velkého japonského deníku Asahi Shimbun odhalil nepřijatelné praktiky firem, které ministerstvo životního prostředí najalo na dekontaminaci území zamořeného po havárii jaderné elektrárny Fukušima. Reportérům se podařilo zdokumentovat, že rozporu se stanovenými pravidly dochází k záměrnému vypouštění kapalných radioaktivních odpadů do řek. Pevné radioaktivní odpady jsou zase načerno vysypávány v lesích.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies