Japonští novináři odhalili skandální postup při dekontaminaci území zamořeného fukušimskou havárií

Tým novinářů velkého japonského deníku Asahi Shimbun odhalil nepřijatelné praktiky firem, které ministerstvo životního prostředí najalo na dekontaminaci území zamořeného po havárii jaderné elektrárny Fukušima. Reportérům se podařilo zdokumentovat, že rozporu se stanovenými pravidly dochází k záměrnému vypouštění kapalných radioaktivních odpadů do řek. Pevné radioaktivní odpady jsou zase načerno vysypávány v lesích.

Provozovatel zavře elektrárnu Crystal River, poškozený kontejnment nebude opraven

Největší americká elektrárenská společnost Duke Energy oznámila na začátku února rozhodnutí definitivně uzavřít jadernou elektrárnu Crystal River na Floridě. Elektrárna je mimo provoz od roku 2009, kdy byl během plánované odstávky proveden pokus o výměnu parogenerátorů. Po vybourání technologického otvoru bylo zjištěno rozsáhlé poškození kontejnmentu, jehož opravu firma dosud zvažovala.

Reaktorová nádoba pro novou americkou jadernou elektrárnu sjela z vagonu

Reaktorovou nádobu pro reaktor AP-1000 pro jadernou elektrárnu Vogtle v americkém státě Georgia se zatím nepodařilo přepravit z přístavu Savannah na místo určení. Tři sta tun těžká součást rozestavěné elektrárny zůstala v přístavu poté, co se pokus o její přepravu po železnici nezdařil kvůli poruše podvozku speciálního vagónu.

I neúplné testy ukázaly deficit bezpečnosti jádra

Evropský Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku schválil drtivou většinou návrh usnesení k zátěžovým testům jaderných elektráren, o němž bude 7. února hlasovat Evropský parlament. Konstatuje, že prakticky všechny hodnocené jaderné elektrárny by měly prodělat zdokonalení v oblasti bezpečnosti.  I přesto, že zátěžové testy měly jen „omezený rozsah a jsou primárně zaměřeny na hodnocení odolnosti a připravenosti jaderných elektráren proti závažným vnějším událostem, nenahrazují tedy komplexní bezpečnostní hodnocení“.  Přiznává, že pouze čtyři státy zahrnuly do hodnocení bezpečnosti zřícení letadel na objekt elektrárny. Česká republika mezi nimi nebyla.

Tanečky okolo 47 japonských reaktorů

V přehledu Mezinárodní agentury pro atomovou energii, který je dostupný na internetové stránce  Power Reactor Information System (PRIS), došlo ve středu 16. ledna k výrazné změně. 47 japonských reaktorů, které byly odstaveny po havárii ve Fukušimě bylo přeřazeno z kategorie „v provozu“ do kategorie „dlouhodobě odstavené“. Celosvětový počet provozovaných reaktorů podle statistiky MAAE tak poklesl na 390, což je nejméně od roku 1986. Jak se ukázalo, netrval tento stav dlouho, protože agentura podlehla politickému tlaku.

Belgické reaktory s trhlinami zůstávají odstaveny

Reaktory Doel 3 a Tihange 2 v belgických jaderných elektrárnách, na jejichž reaktorových nádobách bylo v létě zjištěno velké množství trhlinek, zůstávají mimo provoz. Vlastník obou reaktorů, kterým je společnost Electrabel, plánoval na leden jejich opětovné spuštění, ale belgický jaderný dozor si před vydáním povolení vyžádal další informace. V tiskové zprávě jaderného dozoru se uvádí, že „...až po vyhodnocení všech dat bude možné určit, zda bude dodržena požadovaná míra jaderné bezpečnosti“.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies