Belgické reaktory s trhlinami zůstávají odstaveny

Reaktory Doel 3 a Tihange 2 v belgických jaderných elektrárnách, na jejichž reaktorových nádobách bylo v létě zjištěno velké množství trhlinek, zůstávají mimo provoz. Vlastník obou reaktorů, kterým je společnost Electrabel, plánoval na leden jejich opětovné spuštění, ale belgický jaderný dozor si před vydáním povolení vyžádal další informace. V tiskové zprávě jaderného dozoru se uvádí, že „...až po vyhodnocení všech dat bude možné určit, zda bude dodržena požadovaná míra jaderné bezpečnosti“.

Neuspokojivý stav záložních generátorů odstavil dva švédské reaktory

Výsledky prosincových bezpečnostních testů ve švédské jaderné elektrárně Oskarshamn vedly k odstavení dvou ze tří reaktorů. Požadavkům nevyhověly záložní dieselgenerátory, které mají zajistit vnitřní dodávku elektřiny v případě výpadku sítě.

Jaderné elektrárny: někdy málo vody, někdy moc

Jaderné  elektrárny  jsou  relativně  nezávislé  energetické  zdroje.  Pokud  pomineme  omezený  okruh výrobců jaderného paliva, pak si s uranem vystačí na poměrně dlouhou dobu. Ovšem proměnlivost současného klimatu nedává spát provozovatelům reaktorů v různých částech světa.

Hodnoty radiace z vládních stanic v prefektuře Fukušima jsou zmanipulované

Důležitou aktivitou Greenpeace v Japonsku je nezávislý monitoring radiace v blízkosti havarované elektrárny Fukušima Daiiči. Blog člena monitorovacího týmu Grega McNevina nabízíme i návštěvníkům těchto stránek.

Radioaktivní ryby varují: Fukušima patrně nadále zamořuje oceán

Zvýšená úroveň radioaktivity zaznamenaná v tělech ryb nachytaných u východního pobřeží Japonska poukazuje na pokračující úniky nebezpečných látek z jaderné elektrárny Fukušima i půldruhého roku po havárii. K tomuto závěru dospěla výzkumná práce chemika Kena Buesselera z oceánografického institutu Woods Hole, který posuzoval oficiální data japonských úřadů o koncentraci radioaktivních izotopů cesia v tělech ryb a dalších mořských živočichů ulovených v blízkosti havarovaných reaktorů. Buesseler v článku pro časopis Science uvádí, že přetrvávající kontaminace může být důsledkem pokračujících průsaků z elektrárny nebo radioaktivních usazenin na dně oceánu.

74 reaktorů je ohroženo tsunami

Katastrofa v jaderné elektrárně Fukušima, ke které došlo v důsledku silného zemětřesení a zaplavení vlnou tsunami, přiměla tým evropských vědců ke zmapování jaderných elektráren ohrožených podobným rizikem. Výsledkem jejich studie publikované v magazínu Natural Hazards je zjištění, že dalších 22 jaderných elektráren, zejména ve východní a jihovýchodní Asii, se nachází na ohrožených pobřežích.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies