Černobyl, příběh, jehož pravdu ani Dana Drábová pod koberec nezamete

Obhájci jaderné energetiky by nás rádi přesvědčili, že příběh Černobylu je vlastně o Sovětském svazu. Nedovolme jim, abychom si z nejhorší jaderné havárie v dějinách vzali tak malé ponaučení. Píše Josef Patočka ve svém příspěvku v Deníku Referendum.

EDF odkládá spuštění reaktoru Flamanville na konec roku 2022 kvůli opravě vadných svarů

Francouzský jaderný dozor ASN podle očekávání trvá na předělání svarů potrubí sekundárního okruhu reaktoru Flamanville před jeho spuštěním. Respektuje tak doporučení svého technického oddělení (IRSN), které se týká i obtížně přístupných svarů v místech průchodu potrubí kontejnmentem. Podle předsedy jaderného dozoru odhaduje EDF dobu opravy svarů do konce 2022. Odhady nárůstu nákladů na výstavbu EDF aktuálně zpracovává.

Jaderná elektrárna Three Mile Island letos ukončí provoz

Firma Exelon Generation, která provozuje jadernou elektrárnu Three Mile Island v americkém státě Pennsylvania, oznámila ukončení provozu bloku číslo 1 na září letošního roku. Rozhodnutí by mohlo změnit pouze rozhodnutí zákonodárců státu Pennsylvania o poskytnutí dotace výrobcům jaderné energie ve výši 500 milionů dolarů. Exelon již v minulosti zdůvodnil uzavření elektrárny tím, že její provoz je ztrátový. Povolení k provozu vyprší až za patnáct let.

Černobyl ve světle Fukušimy

Od havárie v jaderné elektrárně Černobyl uplyne 26. dubna již 33 let. Z pohledu dopadů na životní prostředí jde o jednu z nejhorších průmyslových katastrof historie, patrně nejvážnější po havárii chemičky v indickém Bhopálu. Rozměr černobylské katastrofy vynikne ve srovnání s druhou významnou jadernou havárií v japonské Fukušimě z roku 2011. Jakkoli roztavení aktivní zóny ve třech fukušimských reaktorech rozhodně nelze brát na lehkou váhu, ve srovnání s Černobylem jsou dopady nehody výrazně menší.

Spojené arabské emiráty protestují proti stažení korejských expertů z projektu jaderné elektrárny Barakah

Zástupci státní energetické společnosti ENEC (The Emirates Nuclear Energy Corp.) informovali 3. dubna 2019 o zaslání protestního dopisu vedení korejské společnosti KEPCO v reakci na stažení expertů z jaderné elektrárny Barakah. Ředitel společnosti ENEC Mohamed Al-Hammadi v dopise kritizuje jednostranné rozhodnutí vedení KEPCO, která první jadernou elektrárnu v Spojených arabských emirátech staví.

Britský jaderný dozor bude rozhodovat o možnosti opětovného spuštění reaktoru s trhlinami v grafitových blocích

Společnost EDF Energy usiluje o opětovné spuštění třetího bloku v jaderné elektrárně Hunterston B. Ten byl neplánovaně odstaven na jaře 2018 z důvodu šíření trhlin v grafitových blocích tvořících jádro reaktoru. Podle vyjádření EDF z loňského roku se trhliny šířily rychleji, než experti očekávali. Vzhledem k tomu, že grafitové bloky nelze vyměnit ani opravit, musí EDF přesvědčit jaderný dozor o vyhovující bezpečnosti provozu navzdory trhlinám, kterých bylo celkem detekováno 370. EDF Energy žádost o povolení k obnovení provozu aktuálně připravuje.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies