Odstávka britského reaktoru poukazuje na problém stárnutí

Společnost EDF Energy oznámila neplánované odstavení bloku v jaderné elektrárně Hunterston B z důvodu šíření trhlin v grafitových blocích tvořících jádro reaktoru. Podle vyjádření EDF se trhliny šíří rychleji, než experti očekávali. Vzhledem k tomu, že grafitové bloky nelze vyměnit ani opravit, musí EDF přesvědčit jaderný dozor o vyhovující bezpečnosti provozu navzdory trhlinám. Stejnou konstrukci s grafitovými bloky využívá v Británii čtrnáct plynem chlazených reaktorů typu AGR.

Úroveň radiace v okolí Fukušimy zůstává vysoká

V souvislosti s výročím havárie jaderné elektrárny Fukušima Daiiči v březnu 2011 zveřejnila japonská pobočka Greenpeace výsledky měření radioaktivity ve vybraných postižených lokalitách. Naměřené hodnoty překračují limity stanovené japonskou vládou i v oblastech, kde byl před rokem formálně povolen návrat evakuovaných. V dosud uzavřených oblastech pak jsou naměřené hodnoty ještě významně vyšší a s jejich opětovnou obyvatelností nelze v příštích letech počítat.

Jsou malé modulární reaktory lékem pro jadernou energetiku?

Malé modulární reaktory označované zkratkou SMR (Small Modular Reactors – podle IAEA reaktory do výkonu 300 MW) představují vývojový směr jaderné energetiky, ve kterém někteří energetičtí stratégové vidí cestu k řešení aktuálních problémů sektoru. Hlavním důvodem jsou nižší investiční náklady na výstavbu a snazší uplatnění vyrobené elektřiny na trhu.

Ošidné srovnání radiačních dávek z banánů a jaderných elektráren

Lobistická skupina „Jádro pro klima“ (Nuclear for Climate) se zúčastnila konference OSN o klimatických změnách COP23 vyzbrojená banány, aby srovnávala radiační expozice z konzumace banánů v důsledku obsahu draslíku-40 s rutinními emisemi z jaderných elektráren. Chtěla tím poukázat na všudypřítomné radioaktivní záření, kterému jsme jako lidé vystaveni. Rozdávala banány s nálepkou: „Tento běžný banán z každodenního života je více radioaktivní, než život v blízkosti jaderné elektrárny po dobu jednoho roku.“

Francouzská Areva dodala provozovatelům jaderných elektráren vadné palivové tyče

Francouzský dodavatel jaderných technologií, společnost Areva, čelí dalšímu problému. V polovině listopadu zveřejnila, že v dodávkách pro provozovatele jaderných elektráren byly vadné palivové tyče. Podle vyjádření Arevy neznamená identifikovaná závada bezpečnostní riziko. Ve Švýcarsku byla kvůli problému s palivovými tyčemi od Arevy odstavena jaderná elektrárna Leibstadt.

Přehled výjimečných událostí v jaderných zařízeních od roku 1990

Nizozemská konzultační organizace Laka zveřejnila přehled téměř tisícovky výjimečných událostí v jaderných zařízeních hlášených Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (IAEA). Přehled začíná v roce 1990, kdy Laka začala sledovat roční zprávy IAEA, jejichž historický archiv není běžně přístupný. V přehledu jsou uvedeny výjimečné události hlášené IAEA národnámi jadernými dozory. Jde o výjimečné události v jaderných elektrárnách, závodech na přepracování vyhořelého paliva i obohacování uranu nebo během transportu radioaktivních materiálů. IAEA zprávy každoročně zveřejňuje s cílem zajistit prevenci podobných událostí.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies