Problém s turbogenerátorem u ruské AES-2006

Oficiální ruské zdroje na konci ledna oznámily, že porucha generátoru, která v listopadu vedla k neplánovanému odstavení reaktoru číslo šest v jaderné elektrárně Novovoroněž, byla po několika měsících odstraněna.  Rosatom v listopadu o odstavení reaktoru informoval s šestidenním zpožděním, což vedlo k řadě spekulací o rozsahu poruchy. Zprávu zveřejněnou na svém webu 16. listopadu, kterou převzaly ruské agentury, Rosatom později antidatoval, aby datum zveřejnění odpovídalo dni poruchy.

Falšování dokumentace ve společnosti Areva se týká i dodávek pro export

Několik desítek let docházelo ve společnosti Areva ke krytí chybných výrobních postupů falšováním dokumentace. Areva je významným dodavatelem součástí pro jaderné elektrárny nejen ve Francii, ale po celém světě. Aktuálně proto zkoumají vliv zfalšovaných dokumentů na jadernou bezpečnost také inspektoři ze Spojených států, Číny a dalších zemí. Zahraniční inspektoři zkoumají také archiv závodu na výrobu rozměrných výkovků Le Creusot, který pro Arevu vyrábí klíčové díly, například tlakové nádoby reaktorů.

Alarmující výsledky: riziková studie k reaktoru Tihange

Odpůrci jádra očekávají alarmující výsledky rizikové studie k belgické jaderné elektrárně Tihange, která byla představena v německých Cáchách. Odborníci ve studii zkoumali, jak silně by bylo zasaženo obyvatelstvo regionu Cáchy při jaderné havárii v této elektrárně. Městský region Cáchy (Aachen) jakožto zadavatel varoval před zneklidňujícími výsledky studie.

Překvapení: kontaminace

Likvidace jaderných elektráren není zdaleka tak jednoduchá, jak jejich provozovatelé tvrdí. Demontáž odstavovaných jaderných elektráren v Německu teprve začala a už se stává předmětem diskusí. Časové plány se musely zcela změnit, občanské iniciativy jsou v pohotovosti, protože si všímají, že se věci začaly vyvíjet zcela jiným směrem.

Rychlé odstavení nového ruského reaktoru bylo oznámeno s šestidenním zpožděním

Reaktor číslo šest v ruské jaderné elektrárně Novovoroněž byl 10. listopadu neplánovaně odstaven. Jedná se o první reaktor ze série AES-2006, který je aktuálním produktem Rosatomu a řadí se mezi reaktory generace 3+. Podle agentury RIA Novosti byla příčinou rychlého nepředvídaného odstavení porucha generátoru způsobená zkratem. Rosatom o neplánovaném odstavení reaktoru informoval s šestidenním zpožděním, což vedlo k řadě spekulací o rozsahu poruchy.

Japonsko počítá s nárůstem nákladů na likvidaci následků Fukušimy

Náklady spojené s následky jaderné havárie v japonské Fukušimě budou v následujících letech podle japonské vládní prognózy několikanásobně vyšší než se předpokládalo. Zatímco nyní se vydává kolem 700 miliónů euro ročně na likvidaci následků Fukušimy, v následujících letech se mají podle nových prognóz tyto náklady zvýšit až na několik miliard euro ročně. Řekl to v úterý ministr životního prostředí Hirošige Seko.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies