Ve Fukušimě zlikvidují nevyhovující systém dekontaminace vody

Společnost TEPCO, která řídí likvidační práce na havarované elektrárně Fukušima Daiiči, zveřejnila svůj záměr definitivně ukončit používání dekontaminačního systému dodaného firmou  AREVA. Systém, který využívá speciální chemikálie k odstranění radioaktivních látek z vody, nesplnil očekávání majitele elektrárny. TEPCO proto podá k jadernému dozoru žádost o likvidaci systému.

Reaktor ve Fukušimě je poškozen více, než odhadovali experti

Provozovatel havarované jaderné elektrárny Fukušima Daiiči, společnost TEPCO, zveřejnil nové informace o stupni poškození reaktoru číslo 3. Tavením aktivní zóny reaktoru patrně došlo k rozsáhlejšímu poškození jeho ostatních částí než bylo dosud předpokládáno. Zjistili to experti, kteří se již od havárie v březnu 2011 pokoušejí pomocí dálkově ovládané techniky určit její rozsah a připravit elektrárnu na likvidaci.

Fukušima: nezdar při stavbě "ledové zdi" proti úniku radioaktivní vody

Projekt stavby podzemní ledové zdi pro utěsnění radioaktivní vody v areálu havarované jaderné elektrárny Fukušima naráží na problémy. Jak sdělil provozovatel havarované elektrárny, firma Tepco, nepodařilo se vodu, která měla měla být pro tento účel určena, zmrazit. Mluvčí společnosti Tepco dále uvedl, že byla přijata nová opatření, například položení dalších trubek pod zem. V následujícím měsíci by se tak mohlo začít s likvidací kontaminované vody.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies