Japonsko: Fukušima před Olympijskými hrami se zvýšenou radiační zátěží

Zpráva ekologického sdružení Greenpeace přichází pro japonskou vládu, která se snaží o uklidnění situace kolem dříve havarované jaderné elektrárny Fukušima, v ten nejnevhodnější okamžik. 24.července totiž mají začít letní Olympijské hry v Tokiu. A nyní přišlo ekologické sdružení Greenpeace s informacemi o tom, že se radiační hodnoty v okolí jaderné elektrárny Fukušima, havarované v březnu 2011, částečně zvýšily, místo aby se snižovaly. Tento stav mohl podle sdružení Greenpeace způsobit tajfun Hagibis, který v regionu řádil v první polovině října 2019.

Jaderný průmysl v Jižní Koreji - korupce i falšování dokumentů

V roce 2012 vyšel najevo obří skandál, se kterým se jihokorejský jaderný průmysl dodnes plně nevyrovnal. Korejský jaderný dozor tehdy odhalil rozsáhlé falšování bezpečnostních certifikátů u řady součástí jaderných reaktorů, které umožnilo nasazení nestandardních dílů. Systém falšování fungoval díky síti systematicky uplácených odpovědných pracovníků patrně již od roku 2004. Korejský jaderný dozor došel k závěru, že celkem bylo zfalšováno 2 114 zkušebních protokolů, které se týkaly jak náhradních dílů pro provozované reaktory, tak součástí pro rozestavěné bloky. U dalších 3 408 nebylo možné prokázat, zda jsou zfalšované či nikoli.

Francouzská společnost EDF má problém s vadnýmí díly v jaderných elektrárnách

Společnost EDF, která provozuje francouzské jaderné reaktory, zveřejnila 10. září, že dostala od dodavatele jaderných zařízení Framatome upozornění na výskyt vadných dílů v řadě dodávek z různých let. Vadné díly se mohou vyskytovat v provozovaných reaktorech, společnost ovšem neuvedla, zda bude nutné některé bloky odstavit za účelem opravy. EDF na problém upozornila jaderný dozor, který je bude zkoumat v příštích dnech a k jeho závažnosti se nevyjádřil.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies