Přehled výjimečných událostí v jaderných zařízeních od roku 1990

Nizozemská konzultační organizace Laka zveřejnila přehled téměř tisícovky výjimečných událostí v jaderných zařízeních hlášených Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (IAEA). Přehled začíná v roce 1990, kdy Laka začala sledovat roční zprávy IAEA, jejichž historický archiv není běžně přístupný. V přehledu jsou uvedeny výjimečné události hlášené IAEA národnámi jadernými dozory. Jde o výjimečné události v jaderných elektrárnách, závodech na přepracování vyhořelého paliva i obohacování uranu nebo během transportu radioaktivních materiálů. IAEA zprávy každoročně zveřejňuje s cílem zajistit prevenci podobných událostí.

Radioaktivní kontaminace pracovníků při demolicích v Hanfordu

Následkem demoličních prací probíhajících v Plutonium Finishing Plant – v nejkontaminovanější části Hanford Site ve státě Washington v USA – došlo 8. června 2017 u 31 zaměstnanců ke vdechnutí velmi malého množství radioaktivního materiálu.

Na stavbě JE Hinkley Point mají problém s betonováním základů

Betonování základů na stavbě jaderné elektrárny Hinkley Point doprovázejí problémy s kvalitou práce. Stavební dozor si vyžádal vybourání části základů a jejich opětovné vybetonování. Důvodem byla slabá vrstva betonu, který navíc nesplňoval požadované parametry. Problémy se týkají části základů, u níž je počítáno s vedením kabeláže.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies