Bankrot Westinghouse ohrožuje britský projekt jaderné elektrárny Moorside

Březnový bankrot společnosti Westinghouse neohrožuje jen rozestavěné reaktory ve Spojených státech, ale také další projekty v různých fázích přípravy. Projekt výstavby tří reaktorů AP1000 (produkt Westinghouse) v britském Moorside byl plánován konsorciem NuGen, které vedle Toshiby (tedy vlastníka Westinghouse) tvořila společnost Engie (bývalá GdF). Vedení Engie však využilo smluvní možnosti prodat celý svůj podíl Toshibě v případě nedodržení výchozích podmínek. Bankrot Westinghouse výchozí podmínky nepochybně mění.

Areva je špatně vybavená k výrobě dílů jaderných elektráren

Továrna Creusot Forge, která dodává obrovské ocelové části do jaderných elektráren po celém světě a která je vlastněna francouzskou společností Areva, je vyšetřována pro výrobu nestandardních dílů a falšování dokumentů. Inspekce francouzského regulačního orgánu pro jadernou bezpečnost ASN na konci roku 2016 prokázala nedostatečné technické zázemí pro výrobu velkých jaderných komponent.

Průzkum havarovaných fukušimských reaktorů pomocí robotických sond zatím nevede k cíli

Společnost TEPCO, která spravuje areál havarované jaderné elektrárny Fukušima Daiiči, zveřejnila v únoru výsledky pokusu o průzkum reaktoru číslo 2 pomocí robotické sondy. Hlavní záměr průzkumu, tedy lokalizovat roztavené jaderné palivo, se nepodařilo splnit. Obsluze se nepodařilo robota dálkově řídit tak, aby překonal překážky, které mu stály v cestě. Jednou z příčin bylo patrně poškození robota v důsledku vysoké radiační zátěže. Po neúspěšných pokusech o posun po plánované trase obsluha odpojila ovládací kabely robota a experiment ukončila.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies