Projekt těžby uranu firmy Berkeley Energia ve Španělsku čelí protestům

Starosta obce Villavieja de Yeltes ve španělské provincii Salamanca od začátku roku 2017 volá k zodpovědnosti společnost Berkeley Energia registrovanou v Austrálii (dříve Berkeley Resources) a jednou měsíčně svolává místní i občany okolních měst na manifestace proti plánované těžbě uranu v lokalitě Retortillo. Firma zde hodlá provozovat povrchový uranový důl, loužení v hromadách a zpracovatelský závod, který by mohl zahájit výrobu koncem roku 2018, avšak nemá potřebná povolení a čelí čtyřem žalobám za porušení veřejného zájmu podanými obcí a celostátními nevládními organizacemi.

Zkrotí nový ministr průmyslu drahé uranové touhy DIAMO?

Vláda premiéra Babiše na svém prvním letošním zasedání dostala pro informaci materiál připravený firmou DIAMO „Informace o průběhu dotěžení zásob uranu na ložisku Rožná“. Předkládající Ministerstvo průmyslu a obchodu podle něj nadále počítá s přípravou otevření nového uranového dolu v Brzkově na Vysočině a dokonce nevylučuje možnost opětovně začít těžit uran v Rožné. Že to bude obnášet miliardové injekce ze strany daňových poplatníků naznačuje závěr dokumentu: „To však bude možné jen za účinné podpory státu při realizaci hornických projektů“.

Pod lithiovou mlhou září špinavý uran

Skutečným důsledkem schválení dnes vládou projednávaného materiálu „Zpráva o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin“ bude zachování tuzemského uranového průmyslu a to s významnou podporou státu. Navzdory faktu, že těžba uranu v České republice skončila a nastal čas úklidu škod ještě za desítky miliard korun. Pro MPO a zejména pro sebe zprávu připravil státní podnik DIAMO bez předchozí konzultace s kompetenčně spoluzodpovědným MŽP. Přestože název materiálu budí dojem, že jde především o politiky tolik propírané lithium, namísto surovin pro 21. století se tak ve skutečnosti máme vracet k surovinám století minulého.

Co drží ceny uranu tak nízko?

V červenci 2017 zveřejnil Seeking Alpha, server pro akciové investory, článek popisující trable uranového průmyslu způsobené rostoucí produkcí uranu a obrovských zásob uranu, které tlačí spotové ceny uranu dolů a vedou ke stagnující poptávce po uranu.

Následky uranové těžby v Kazachstánu a vyhlídky do budoucnosti

Během sovětské éry se v Kazachstánu podobně jako v tehdejším Československu a Německu začal těžit uran, který měl sloužit potřebám celého sovětského bloku. V 80. a 90. letech 20. století se z třiceti kazašských  uranových dolů vyvážela uranová ruda, která po obohacení představovala více než třetinu sovětské produkce.

Vláda schválila Surovinovou politiku ČR

Vláda dnes schválením Surovinové politiky ČR znovu potvrdila zachování limitů těžby hnědého uhlí na velkolomu ČSA a celkový ústup od využívání hnědého uhlí jako hlavní energetické suroviny. Zásoby uhlí před limity mají být využity co nejefektivněji, aby se zabránilo plýtvání. Oproti původním snahám ministerstva průmyslu prosadit opakované posuzování limitů těžby je tento přístup realističtější a navazuje na schválenou Státní energetickou koncepci. Ta říká, že roční spotřeba hnědého uhlí klesne během dvaceti let o 70 procent.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies