V jaderném závodě v Hanfordu se propadl strop tunelu s radioaktivním odpadem

Stovky dělníků v závodě pro zpracování jaderných materiálů v Hanfordu v americkém státě Washington dostaly 9. května instrukci ukrýt se uvnitř budov. Důvodem bylo propadnutí stropu tunelu, který v poslední době sloužil jako sklad kontaminovaných vagónů. Po zborcení stropu a sesuvu zeminy se v tunelu utvořila díra o průměru kolem šesti metrů. Skladovaný materiál tak není od okolí oddělen žádnou bariérou. Podle vyjádření ministerstva energetiky nedošlo k úniku radiace  ani k ozáření dělníků.

Jaderný odpad: plánování na další miliony let

Ani 31 let po havárii v Černobylu neexistuje konsensus pro nakládání s jaderným odpadem. Vlády nevynikají v dlouhodobém plánování a to je kámen úrazu pro jaderný průmysl, který musí plánovat na statisíce až miliony let dopředu. V současnosti se nejvíce prosazuje technologie hlubinného úložiště, kterou volí státy jako Finsko, jenž má začít provozovat úložiště Onkalo v roce 2020, a Švédsko, kde ale dosud ještě nebylo vydáno finální stavební povolení pro úložiště Forsmark.

22. 4. 2017 - Den proti úložišti

V sobotu 22. dubna 2017 se koná třetí ročník Dne proti úložišti, letos zaštítěný nově vzniklou Platformou proti hlubinnému úložišti, která sdružuje již 22 obcí a 11 spolků. Při něm se na všech sedmi lokalitách po celé České republice, kde Správa úložišť radioaktivních odpadů hledá místo pro trvalé hlubinné úložiště, uskuteční v rámci společného protestu pochody, maraton, sázení stromů, besedy, promítání a další akce. Starostové a obyvatelé dotčených obcí tímto chtějí veřejně upozornit na svůj zásadní nesouhlas s postupem státních úřadů, v jehož důsledku pod jejich domovy může skončit vysoce radioaktivní odpad nebezpečný po tisíce generací.

Soud zmrazil projekt na ukládání radioaktivního odpadu v Bure

Správní soud zamítl francouzské Národní agentuře pro nakládání s radioaktivními odpady (Andra) převod vlastnického práva k lesu, pod kterým má být pohřben jaderný odpad. Jedná se o vážnou překážku pro stavbu francouzského úložiště Cigeo v departmentu Meuse.

Obce ohrožené úložištěm uspěly: stát musí zastavit geologické průzkumy na sedmi lokalitách

Ministerstvo životního prostředí akceptovalo argumenty dotčených obcí i zapojených spolků a rozhodlo, že žádosti o prodloužení doby platnosti průzkumných území pro geologické práce pro hlubinné úložiště na všech sedmi lokalitách o dva roky jsou bezpředmětné a zastavilo probíhající řízení.

Španělsko: Přerušení stavby skladu jaderného odpadu v Almarazu

Je to špatný týden pro španělský jaderný průmysl. V úterý zastavil Brusel nejprve stavbu meziskladu jaderného odpadu v Almarazu na jihu Španělska a ve středu hlasovala energetická komise španělského parlamentu proti opětovnému spuštění nejstaršího jaderného reaktoru v zemi nedaleko severošpanělského Burgos. Obě tato rozhodnutí jsou velkou ranou pro plán provozovatelů španělských jaderných elektráren, který počítá s prodloužením životnosti šesti španělských jaderných reaktorů z plánovaných 40 na 60 let.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies